Slöjdresidenset på Överjärva gård – kreativitet och historia i fokus

Under året har ett slöjdresidens genomförts, där två skickliga slöjdare arbetat i Statarlängan för att utforska hur slöjden kan ta plats på gården.

En mini-väv skapad av naturmatieral från gården.

I våras utlystes ett slöjdresidens i samarbete med Region Stockholm. Residensets syfte var att utforska hur slöjden kan ta plats på Överjärva gård för att väcka intresse för och förmedla kunskap om platsens historia. Hur kan slöjden kan vara med och förstärka upplevelsen av gården som en levande natur- och kulturmiljö?

Två kreativa slöjdare

Det var slöjdarna Annika Fundin och Linnéa Bergman som genomförde residenset under perioden juni – november 2024.

Annika har en bakgrund som konstnär och pedagog inom bild och hantverk. Hon har stor erfarenhet av att skapa i olika material brinner för att väcka skaparlust och inspirera till kreativitet. Annikas motto är "Hur svårt kan det vara?" och hon har en kreativ blick som ser potential i allt.

Linnéa arbetar som slöjdlärare och driver egna projekt i sin ateljé. Hon ser att eget skapande ger en djupare förståelse för både material och hantverk, vilket ökar respekten för natur och samhälle. Linnéa vill ha en tillåtande process, där berättelser och tekniker vävs samman för att skapa starka minnen och nya perspektiv.

Tillsammans har de genom att uppmärksamma det oväntade – det man lätt går förbi eller det som betraktas som skräp – visat hur slöjd kan stärka kopplingen till både natur och kultur och skapa djupare relation till platsen och dess historia.

Politiker besöker gården för att ta del av slöjden. Från vänster: Peter Rangwe (S), Linnéa Bergman, Annika Fundin och Sandra Lindström (V).

Slöjdens plats på gården

Besökare har vid flera tillfällen kunnat ta del av och utforska slöjdens magi tillsammans med Annika och Linnéa. Under gårdsdagar har de delat med sig av sina kunskaper och engagerat besökare att utforska hantverket och olika material från gården Det har varit ett mycket uppskattat inslag av besökare i alla åldrar.

Annika visar barnen hur ull från gårdens får kan användas till olika skapelser.

En av många färdiga mini-vävar som skapats under gårdsdagarna.

Målet var att lyfta fram hållbarhet, återbruk och platsens historia på ett sätt som engagerar besökare idag. Slöjd har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att skapa förståelse för gårdens värden och ge en djupare upplevelse av den levande kultur- och naturmiljön.

”Nu när residenset är avslutat ser vi fram emot att fortsätta integrera slöjden som en självklar och naturlig del av Överjärva gård, där både tradition och nytänkande får ta plats.” säger Cecilia Wallman, intendent på Överjärva gård.

Senast uppdaterad