Ny utställning i Hästskostallet

I samband med gårdsdagen 26 oktober invigs en ny utställning om Ulriksdals kapplöpningsbana i Hästskostallet. Jockeys, tränare och hästar som en gång satte Ulriksdal på kartan engagerar fortfarande trots att det är mer än 60 år sedan det sista loppet hölls.

 

I utställningen Ulriksdals kapplöpningsbana 1919-1960 väcks gamla minnen till liv och berättelserna inspirerar till generationsöverskridande möten. I Barnens käpphästlek välkomnar vi våra minsta besökare att klä ut sig till jockeys och leka med käpphästarna Norse och Pilo.

Kapplöpningsbanan Stockholm Jerfva invigdes pingstafton 7 juni 1919 efter flytten från Lindarängen. Från 1922 kallades banan för Ulriksdals kapplöpningsbana och omfattade stallar, paddockar, åskådarläktare och en raksträcka på 1000 meter. En stor publik strömmade till vilket ledde till att extra tågturer sattes in under tävlingsdagar. Hela området kring Ulriksdal inklusive livet på Överjärva gård kom att präglas starkt av hästsporten. Välkommen att upptäcka en spännande del av gårdens och stadens historia!

Utställningen består av ett 30-tal bilder och text ur Solna stads bildarkiv och boken Röster från Ulriksdal.
Tack till Björn F. Eklund, Eva-Karin Winblad, Ninni Reinebo Engström och Alice Günther.

Invigning lördag 26 oktober

13:00 Samtal med Björn F Eklund

Nedslag i utställningen med författaren Björn F Eklund och Cecilia Wallman, intendent på Överjärva gård. Björn F Eklund är en erkänd profil inom galoppsporten och tack vare hans arbete får vi ta del av berättelser om hästar, ägare och vinster, vilket ger ett levande perspektiv av platsen Överjärva gård och dess historia. Samtalet följs av boksignering och försäljning av Det bruna bandet, en historisk roman i galoppmiljö.



Galoppbanan.Tramontana (Albert Klimscha) vinner Stockholms Stora pris före Lyrhanga (Bruno Nilsson). I bakgrunden statarlängan vid Överjärva.

Galoppbanan.Tramontana (Albert Klimscha) vinner Stockholms Stora pris före Lyrhanga (Bruno Nilsson). I bakgrunden statarlängan vid Överjärva. Källa: Solna stads bildarkiv.

Senast uppdaterad