Stjärnskådning mitt i stan

Besök oss gärna när mörkret lägger sig över gården. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse för både stora och små! En klar natt kan du se omkring 5 000 stjärnor med blotta ögat.

På Överjärva gård finns inga gatlyktor eller fasadbeslysning som stör stjärnhimlen. Utan någon utrustning kan du se de flesta av solsystemets planeter, meteorkratrar på månen och Andromedagalaxens kärna – 2,5 miljoner ljusår bort!

Mörkret är även bra för många djur och insekter som bor på gården. Visste du att ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra stora miljöproblem? Flyttfåglarnas navigering störs, insekternas pollinering uteblir och den biologiska mångfalden hotas.

Ljusfenomen

Vintertid kan du även upptäcka så kallade ljuspelare på gården som sträcker sig upp mot himlen på natten. Det är artificiella ljuskällor som reflekteras på små iskristaller i form av plattor som finns i luften när det är kallt. Även på dagen, med en lågt stående sol, kan ljuset reflekteras och det ser ut som en långsträckt vertikal pelare går genom solen. Denna halo kallas vertikalpelare.

natthimmel
Senast uppdaterad