Gårdsdag 18 november

Dagens program erbjuder små ljuspunkter som får oss att uppleva gårdens historia på nya sätt. Caféet har öppet som vanligt, grillen tänd och värmande dryck och godsaker i kakbuffén. Öppet i café och statarmuseum kl 11-16. Fritt inträde.

Lyktvandring på egen hand

Följ lyktans spår och lyssna på berättelser från gården för hela familjen. Tre lyktor med QR-kod leder er på en vandring ned från grillplatsen till Statarmuseet. Låna, köp eller skapa en egen lykta i caféet.

Pysselbordet är framdukat i caféet! Gör din egen lykta och ta med hem. Kostnadsfritt. Öppet kl 11-16.

Lek-baka och rulla ljus i Bagarstugan

I Statarlängans bagarstuga erbjuder vi lek-bak för de minsta barnen. Vuxna och små leker på egen hand med miniatyr-redskap och virkade godsaker att bjuda på! Barnens bagarstuga är en av gårdens kulturhistoriska lekmiljöer och har öppet för drop-in under hela gårdsdagen.

I Bagarstugan är ni även välkomna att rulla ett ljus av bivax. Förr i tiden var det vanligare att använda talg för ljustillverkning men bivax luktar godare och sotar inte lika mycket. Ljusverkstan har öppet för drop-in kl 11-13. Kostnadsfritt.

Julpyssel och öppet i Växthuset

Försäljning från keramikverkstaden, säsongens växter och presenter. Drop-in julpyssel: skapa tillsammans med ditt barn. Gör juldekorationer med naturens egna material och kavla ditt eget julgranshänge i keramik. Aktiviteter från 95 kr. Öppet kl 11-16.

Kvinnosaker i Statarlängan

I ett av rummen på Statarlängans bottenvåning presenterar Stockholms Kvinnohistoriska sin stora satsning Kvinnosaker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som synliggör kvinnohistoria gömd i föremål. Projekter verkar även för att kvinnors berättelser finns tillgängliga i framtiden. Öppet kl 11-16, fritt inträde.

I fönsterutställningen kan du läsa mer om om satsningen som omfattar en webbutställning Länk till annan webbplats. med en mängd deltagande museer, en insamling av allmänhetens kvinnosaker samt en bok Länk till annan webbplats. av historikern Karin Carlsson. Projektet genomförs med stöd från Riksantikvarieämbetet.

Konst i gårdscaféet

Under hela helgen visas lanskapsmåleri av Bea Carlsson Länk till annan webbplats. i gårdscaféet. Bea Carlssons finstämda målningar med motiv från Överjärva gård är fyllda av ljus och skugga och inspirerar oss att se det vackra i omgivningen.

målning av rött hus

Statarlängan, Bea Carlsson

Senast uppdaterad