Jul i Statarmuseet 2-16 december

Välkommen till Statarmuseet på Överjärva gård! Varje lördag fram till och med 16 december har vi öppet kl 11-16.
Söndagsöppet 10 december kl 11-16. Fritt inträde.

Föreställ dig att det bor en familj med tre barn här. Mannen är kördräng och hustrun är mjölkerska. Sätt dig gärna vid matbordet en stund. Nu är det jul...

Mat och måltider är en viktig del av vårt kulturarv, ett kulturarv som hela tiden förändras och utvecklas i mötet mellan gammalt och nytt. Under julen kan du se och känna dofterna av en traditionell julmåltid som det kunde se ut i ett statarhem. Julmaten är lagad och presenterad av Åsa Holmgren, etnolog verksam vid Institutet för språk och folkminnen, en myndighet som verkar för att levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

Du kan hitta recept och fördjupande information om maten på matkult.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - en digital kunskapsbank för traditionell småskalig matkultur.

Fortsätt nu gärna att se dig om i köket och i resten av bostaden. Inredningen grundar sig på intervjuer med människor som bott i eller haft anknytning till Överjärvas statarlänga. Fotografier och föremål har lånats från Solna stads bildarkiv och privatpersoner med anknytning till gården, bland annat vägguret som är skänkt av Marianne Andersson vars morföräldrar bodde på Överjärva gård på 1920-talet.

P.S Just nu pågår arbete med texter och visningsmontrar i utställningsrummet.

Statarkvinna med huckle framför flyttlass under slankveckan
Senast uppdaterad