Gårdsdag 29 oktober

Vi uppmärksammar "slankveckan" med en gårdsdag som lyfter mjölkens och statarnas historia på Överjärva. Kom och upplev minnen från förr och nu - med alla sinnen!

Slankveckan var den enda veckan på året då statare kunde byta jobb och vara lediga. Slankveckan fick sitt namn då den var oavlönad och man fick föda sig själv. Den inträffade alltid under sista veckan i oktober då man kunde se många statarfamiljer på leriga vägar. Statarna flyttade från gård till gård och fick lön i form av mat och bostad, så kallad stat.

Utställningen "Mjölken berättar..." visas i gårdscaféet och handlar om människorna som arbetade med mjölken på gården och vilken betydelse mjölkproduktionen hade i Stockholm förr i tiden. Visste du att en mjölkerska på Överjärva år 1900 mjölkade minst 10 kor morgon, middag och kväll? Varje morgon gick hon upp klockan 4. I ladugården fanns plats för 73 kor och varje ko mjölkade i genomsnitt 2000 liter mjölk per år. Överjärva var då den gård i Solna socken som hade den största åkerarealen och flest antal kor.

Guidad vandring kl 13.00

Följ med etnolog Åsa Holmgren på en guidad vandring i statarnas fotspår på gården. Vandringen inleds i gårdscaféet där vi under hela dagen serverar en Mjölken berättar-meny.

Biljetter till vandringen hämtas i kassan från kl 11.00.
Vandringen är kostnadsfri. Begränsat antal platser, först till kvarn! 

Senast uppdaterad