Strategisk kompetensutveckling
Här hittar du all information som berör kompetensutveckling inom vård och omsorg i Solna stad. Satsningarna syftar till att utveckla dig i yrket och i din verksamhet
Kompetensutveckling är en central del i det långsiktiga arbetet med kompetensförsörjning, som ska leda till att medarbetarna har den kompetens som efterfrågas och att kompetensen används på rätt sätt.
Solna stad är sedan 2016 certifierat i Vård- och omsorgscollege Nordväst Länk till annan webbplats.. Omvårdnadsförvaltningen främjar kompetensutvecklingen genom att anordna utbildningar, seminarier och nätverk för medarbetare och chefer.
Kontakta omvårdnadsförvaltningens kompetensstrateg om du har frågor.
Anvisningar Visa Dölj
- Systematiskt arbetssätt för en hållbar kompetensutveckling för medarbetare inom äldreomsorg
Pdf, 196 kB.
- Systematiskt arbetssätt för en hållbar kompetensutveckling för medarbetare inom funktionshinderomsorg
Pdf, 265 kB.
- Systematiskt arbetssätt för en hållbar språkutveckling på arbetsplatser i Solna
Pdf, 165 kB.
Metodikum Visa Dölj
Metodikum Solna är ett kliniskt träningscenter som riktar sig till medarbetare inom vård och omsorg i Solna stad. Här erbjuds medarbetare och praktikanter inom vård och omsorg möjlighet till simuleringsträning och färdighetsträning i de praktiska momenten i yrket.
På Metodikum Solna får medarbetare inom vård och omsorg möjlighet att utveckla och fördjupa sina kunskaper såväl kliniskt som teoretiskt. Träningscentret riktar sig både till medarbetare inom Solna stads egna verksamheter och till privata verksamhetsutövare inom vård och omsorg som har avtal med Solna stad.
Genom att öva på de olika vård och omsorgsmomenten praktiskt och repetera får medarbetare en större säkerhet i sitt yrkeskunnande. Metodikum Solna erbjuder även kurser och utbildningar som utgår från medarbetarnas behov i den kliniska vardagen.
Utbildningslokal för simuleringsträning
I utbildningslokalen i Solna finns utrustning och material så att medarbetarna kan träna i en trygg miljö. Det kan till exempel handla om att göra enklare simuleringar eller att träna på någon särskild metod. Solna stad planerar terminvis lärarledda utbildningar på Metodikum.
All aktivitet behöver bokas i förväg och ledas av en handledare. Handledare förbereder och ansvarar för att träningen utförs på ett korrekt sätt. Övning ger färdighet och färdighet ger säkerhet.
Metodrum
Det finns två rum för simulering samt ett rum för reflektion. På Metodikum Solna finns en simulator Nursing Anne där man t.ex. kan träna på att sätta kateter i urinblåsa, lyssna på hjärt- och andningsljud och mäta blodtryck. Man kan även träna på att ta venprov, lägga om olika typer av sår, skötsel av centrala katetrar. Det finns ett rum som är utrustat med hjälpmedel där man har möjlighet att träna på förflyttningar.
Hur bokar jag in mig eller min arbetsgrupp på Metodikum Solna?
Instruktören på din arbetsplats bokar lokalen via självserviceportalen. Länk till annan webbplats.. Nyckeln hämtas och återlämnas i Solna stads reception.
Du checkar in när du kommer till lokalen. Tänk på att lämna lokalen i samma skick som när du kom.
Utbildningar på Metodikum
Kompetensportalen Visa Dölj
Kompetensportalen är en samlingsplats för stadens utbildningar och kurser. Kompetensportalen rullas stegvis ut på alla stadens förvaltningar och den fylls successivt på med nytt innehåll.
I kurskatalogen hittar du online-utbildningar, program samt lärarledda kurser på plats och via Teams. De flesta utbildningarna är kostnadsfria men de som utförs av en leverantör kan medföra en kostnad.
Länk till Kompetensportalen Länk till annan webbplats.
Länken gäller Humanioras verksamheter. Privata utförare får en unik länk för varje utbildning.
Tillgängliga utbildningar
Utbildningar listas här under aktuella perioder.
Språkutvecklande arbetsplats Visa Dölj
Att prata om språk, språkbrister och språkutveckling innebär att komma nära individens integritet och självkänsla. Därför är tillit och bra ledarskap, samt en tillåtande och trygg atmosfär centralt på arbetet.
Utbildningar i svenska är basen för att lära sig ett nytt språk, men det är inte tillräckligt. När den som har studerat svenska kommer till en arbetsplats fortsätter inte språkutvecklingen automatiskt. För att språket ska fortsätta utvecklas behöver personen träna och utveckla språket tillsammans med andra. Det behövs strukturer som stöttar språkutvecklingen på jobbet, och ett öppet och tillåtande klimat kring språkfrågor.
Språkutvecklande synsätt kan inte enbart utgå från bedömning av sökandes språkkunskaper. Man behöver även bedöma arbetsplatsens kapacitet att stötta nya medarbetare i den fortsatta språkutvecklingen.
Varför utbilda språkombud? Länk till annan webbplats.
Chefsutbildning: Fem nycklar till en språkutvecklande arbetsplats
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som är chef och vill skapa en språkutvecklande arbetsplats oavsett om du redan har språkombud eller funderar på att satsa på det.
Språkombudsutbildningar
Utbildning genom Solna stads egna språkombudsutbildare
Målgrupp
Språkombudutbildningen vänder sig främst till yrkesverksamma undersköterskor, skötare och stödassistenter inom äldreomsorg och LSS-verksamhet.
Upplägg
Språkombudsutbildningen omfattar totalt 4 heldagar och sker fysiskt på plats. Tid för självstudier, ca 2 dagar tillkommer.
Ni får information om språkombudsutbildningarna för vår- och höstterminen i god tid i förväg.
Utbildning via Vård- och omsorgscollege
Denna utbildning har samma upplägg som den som Solna stad anordnar.
Ni får information om språkombudsutbildningarna för vår- och höstterminen i god tid i förväg.
Stimulansmedel
Äldreomsorgslyftet Visa Dölj
Medarbetare inom äldreomsorg har möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde, undersköterska eller specialistundersköterska på arbetstid med bibehållen lön.
Läs mer om Äldreomsorgslyftet på Socialstyrelsen hemsida. Länk till annan webbplats.
Affisch: Utbilda dig till undersköterska Pdf, 918 kB.
Affisch: Utbilda dig till specialistundersköterska Pdf, 3 MB.
Arbetsgivaren har möjlighet att rekvirera medel för lönekostnaderna.
För att få ersättning behöver ni:
- Lämna in antagningsbeskedet till förvaltningen
- Vid begäran lämna in kursintyg, lönebesked och anställningsavtal till förvaltningen. Observera att vid underkända betyg utgår ingen ersättning.
- Krav på att en överenskommelse upprättas när medarbetaren studerar till specialistundersköterska
Återrapportering av lönekostnader relaterade till satsningen Excel, 48 kB.
Överenskommelse
Samtliga studerande ska, enligt tidigare anvisningar, teckna en överenskommelse med sin chef innan studier på betald arbetstid inom ramen för Äldreomsorgslyftet påbörjas.
Överenskommelse - ansvar vid studier via Äldreomsorgslyftet Pdf, 135 kB.
Samtycke för hantering av dina personuppgifter Pdf, 113 kB.
Prestationsbaserat bidrag
Utförare kan ansöka om att få ersättning för lönekostnader i samband med utbildningar som är relevanta för arbetet med vård och omsorg om äldre. Syftet med bidraget är att deltagare utvecklar kunskaper och förmågor som anges i Socialstyrelsens allmänna råd eller uppnår kompetens i kompetensmålen för undersköterskor.
- Senaste version av SOSFS 2011:12 Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre; - Socialstyrelsen
Länk till annan webbplats.
- Socialstyrelsens kompetensmål för undersköterskor
Länk till annan webbplats.
- Ansökningsblankett för prestationsbaserat bidrag
Excel, 71 kB.
Elever och studerande Visa Dölj
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Solna är ett certifierat vård- och omsorgscollege. Detta innebär bl.a. att samverkan med certifierade skolor i samband med APL sker på ett strukturerat sätt. Vår vision är att bli ”Stockholmsregionens bästa arena för samverkan mellan arbetsliv och utbildning som tryggar kvalitet, kompetens och behov inom vård och omsorg".
Genom den lokala samverkan ska naturliga och starka broar byggas mellan utbildning och arbetsliv inom hälsa, vård och omsorg, med syfte att stärka attraktion och kvalitet med målet att över tid skapa en god och stabil kompetensförsörjning.
Den praktiska delen av utbildningen kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). För att säkerställa hög kvalitet i APL krävs ett samarbete mellan utbildningsanordnare, elever och handledare, där varje part tar ansvar utifrån sin roll. Inom VOC-samverkan har Solnas verksamheter åtagit sig att ta emot elever, och i gengäld erbjuder utbildningsanordnaren handledarutbildning för medarbetarna i dessa verksamheter.
Vi har tagit fram en lista för att förtydliga vilka verksamheter varje skola samarbetar med. Se listan över vilka utbildningsanordnare som varje verksamhet i första hand bör ta emot elever från:
Skolor och tilldelade verksamheter i Solna APL 2025Excel, 763 kB. Länk till annan webbplats. (Excel, 763 kB)
Studerandeprocess
Samtliga verksamheter i Solna bör följa vård- och omsorgscollege studerandeprocess. Studerandeprocessen förtydligar skolans, elevens och handledarens roll och ansvar för att säkerställa ett enhetligt och kvalitativt arbetssätt före, under och efter APL perioden.
StuderandeprocessPdf, 150 kB. Länk till annan webbplats. (Pdf, 150 kB)
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Vård- och omsorgsboenden i Solna erbjuder VFU till blivande sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
Under 2025 kommer VFU-processen att struktureras
Nyhetsbrev Visa Dölj
Nyhetsbrev om aktuella kompetenssatsningar, uppdateringar, anvisningar, med mera, publiceras här fyra gånger per år.
2025
På gång
Kompetensmodell för undersköterskor
Kompetensmodell för sjuksköterskor
Kontakta oss
Dela sidan