Kontakt­person

Om du har en psykisk funktionsnedsättning eller missbruk och om ditt sociala nätverk är litet kan du ansöka om att få en kontaktperson.

När en kontaktperson utses görs detta genom att se över bland annat gemensamma intressen och andra faktorer som är viktiga för den personen som får en kontaktperson. Det viktiga är att ni ska trivas.

Umgås på era villkor

Du träffar din kontaktperson regelbundet och ibland har ni kanske telefonkontakt. Ni bestämmer själva vad ni vill göra när ni träffas. Det kan vara allt ifrån att gå på bio, teater, fotboll, promenera, laga mat tillsammans eller strosa runt på stan. Det finns inget krav på någon speciell aktivitet eller på något visst antal timmar som ni träffas åt gången, utan det viktigaste är själva samvaron.

Kontakta Solna stads Vuxenenhet för att ansöka om kontaktperson. Stödinsatsen är kostnadsfri.

Det krävs ingen speciell utbildning för att bli kontaktperson, men det är viktigt att du har ett stort intresse och engagemang för andra människor. Du har naturligtvis tystnadsplikt i din roll och du är olycksfallsförsäkrad under den tid du utför uppdraget. Socialtjänsten har inget krav på att du har bil eller körkort och vill du använda din egen bil under uppdraget utgår inte någon bilersättning, samt att det är din egen trafikförsäkring som gäller.

Som kontaktperson får du ett arvode och en omkostnadsersättning för ditt uppdrag. Arvodet får du för att du tar ett uppdrag och det ska beskattas. Omkostnadsersättningen avser att täcka dina utgifter, så om ni till exempel går på bio betalar du din egen biljett. Utbetalningen sker i förskott varje månad och både arvode och omkostnadsersättning ska tas upp i deklarationen men omkostnadsersättningen är avdragsgill.

Uppdraget följs upp minst en gång per år och du kan alltid vända dig till socialtjänsten för råd och handledning. Solna stads socialförvaltning anordnar även temakvällar och träffar med andra kontaktpersoner.

Kontakta oss

Vuxenenhetens mottagning

Telefontid måndag-fredag 9.00-16.00. Lunchstängt 12.00-13.00.

Englundavägen 13, 2 tr (Solna Business Park)

08-746 11 78

Senast uppdaterad