Integration

Solna stad arbetar aktivt med integration och mottagande. Arbetet sker såväl inom den egna organisationen som i samverkan med andra parter. Staden ansvarar för att nyanlända personer får samhällsorientering, svenskundervisning och annan kommunal service.

Den 27 januari 2016 beslutade riksdagen om den så kallade bosättningslagen, som innebär att staten har rätt att anvisa nyanlända personer till landets kommuner. Kommunerna ska, enligt anvisningslagen, bland annat förse de anvisade personerna med bostäder. Under 2016 anvisades 268 personer till Solna stad och under 2017 har staden tagit emot 228 nyanlända med uppehållstillstånd.
Här finner du information om:

Är du ny i Solna?

Du som nyligen har kommit hit är välkommen att läsa mer under sidan Ny i Sverige.

Vill du göra en insats?

Alla kan vara med och bidra till ett bra integrationsarbete. Tillsammans välkomnar vi våra nya medborgare in i det svenska samhället och det är många som hör av sig med frågor om hur de kan hjälpa till. Via länkarna finner du mer information och kontaktuppgifter gällande familjehem, värdfamilj och särskilt förordnad vårdnadshavare.

Det finns många nya solnabor som vill träffa just dig!

Träffa en ny vän genom Solna stadsbiblioteks projekt Låna en solnabo! Du som är ny i Solna kan möta nya vänner, prata svenska och dela ett intresse. Och du som bott länge i Solna kan ta chansen att möta en människa från en annan kultur. Kanske ses ni på biblioteket, på ett café, går på en utställning eller besöker en sevärdhet? Biblioteket förmedlar kontakten. Det enda du behöver är ett lånekort och kanske lite mod att våga prova något nytt. Du behöver vara över 18 år för att delta.

Visa dina kvarter för en nyanländ solnabo!

Nu har du chansen att lära känna en ny kompis över en timmes promenad i ditt närområde. Syftet är att ge nyanlända en bra start genom ökad lokalkännedom. Etablerade kommunbor erbjuder en timmes promenad med en nyanländ för att visa till exempel bästa lekplatsen, banken eller personligt smultronställe, men också förklara hur platserna fungerar och hur man själv förväntas agera. Vi hjälper till att länka samman nyanlända och etablerade solnabor i projektet Startkompis genom Kompisbyrån. Du kan registrera dig som startkompis på www.startkompis.se.

Unga solnabor kan träffa nyanlända ungdomar

Solnabor i åldrarna 13-22 år får nu möjlighet att lära känna nya vänner med en annan bakgrund än deras egen. Nyanlända ungdomar matchas med etablerade unga solnabor i Project X, som ger möjlighet att umgås, testa aktiviteter tillsammans och kanske bli vänner. Deltagande i projektet är kostnadsfritt. Projektet pågår i två månader, och deltagarna kan själva utforma innehållet till stor del. Det förekommer också gemensamma aktiviteter. Gå vidare till Project X för mer detaljer och ansökningsformuläret.

Dela: