Den upplevda otryggheten minskar i Solna
Polisens årliga trygghetsmätning visar på förbättringar i den upplevda otryggheten i Solna jämfört med 2023.
Trygghetsmätningen är ett samarbete mellan Polisregion Stockholm och alla kommuner i Stockholms län. Den genomförs via webb- och postenkäter som skickas ut till ett slumpmässigt urval av personer mellan 16 och 85 år. Totalt har cirka 55 000 personer besvarat enkäten, varav cirka 2300 bor i Solna. Nu visar resultaten i årets mätning på flera förbättringar i Solna.
– Det är glädjande att se steg i rätt riktning, men vårt trygghetsarbete har bara börjat. Utvecklingen av Hagalund och Bagartorp och den fortsatta satsningen på Solnas barn och unga är viktiga delar i det arbetet, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande.
Mätningen i Solna visar på att otryggheten har minskat för både kvinnor och män. Däremot är det fortsatt dubbelt så många kvinnor som män som upplever otrygghet. Förbättringar syns i andelen Solnabor som känner sig otrygga med att vistas utomhus på kvällar. 22 procent av de svarande känner sig ganska eller mycket otrygga, eller går inte ut ensamma på kvällarna. Motsvarande siffra förra året var 26 procent. Även andelen som utger sig varit utsatta för fysiskt våld minskar. Förtroendet för kommunen ligger kvar på samma nivå som föregående år men har ökat i jämförelse med 2021 års mätning.*
Trygghetsarbetet i Solna
Under 2024 har Solna stad satt in flera insatser i syfte att öka tryggheten. Bland annat har staden anlitat egna väktare som ska arbeta långsiktigt med att bygga relationer till stadens ungdomar och medborgare. I samma syfte har fältassistenter och fritidslotsare rekryterats, som ska arbeta förebyggande ute på Solnas gator och torg. Inför året tecknades en samverkansöverenskommelse mellan Solna stad, Sundbybergs stad och Polisen. Den gäller till och med 2026.
*2022 utfördes ingen trygghetsmätning. Mätningen 2021 är alltså den näst senaste som utfördes.
Kontakta oss
Dela sidan