Ställ bilen – gå eller cykla i stället!

Just nu pågår den årliga europeiska mobilitetsveckan, med fokus på hållbara sätt att resa. Solna stad ordnar bland annat en gå- och cyklatävling för stadens skolor.

Att gå eller cykla till skolan i stället för att bli skjutsad har många positiva effekter. Barnen blir piggare och får röra på sig, utsläppen minskar och trafiken runt skolorna blir säkrare.

På Ulriksdalsskolan deltar samtliga klasser i årskurs fyra i gå- och cyklatävlingen och uppmärksammar samtidigt all rörelse till och från skolan.

– Vi pratar om varför det är viktigt att röra sig och att det är bra att gå eller cykla i stället för att bli skjutsad till skolan, att det blir en tryggare miljö runt vår skola. Vi har också sprungit skoljoggen och pratat om vad vi gör på rasterna och hur vi rör oss då, säger Anna Lundström, lärare i klass 4B på Ulriksdalsskolan.

Tävlingen anordnas av Solna stad och är öppen för såväl kommunala som fristående skolor. Den vänder sig till föräldrar, pedagoger och elever - från förskoleklass till årskurs nio. I årets upplaga deltar 17 klasser från sex olika skolor. Klasserna samlar så många poäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till skolan i stället för att åka bil.

Gå eller cykla du också!

Om du inte redan gör det, testa att gå eller cykla till ditt barns skola, jobbet eller fritidsaktiviteten. Ett sätt att göra det enklare kan vara att starta en vandrande skolbuss med familjer som bor i närheten, som turas om att gå med barnen till skolan.

Solna stad vill underlätta för alla som vill ta sig fram med cykel. Därför hittar du nu alla Solnas cykelparkeringar och cykelpumpstationer i Solnakartan.

Europeiska mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Läs mer om mobilitetsveckan på Trafikverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad