Rena Mälaren vinner Solna stads miljöpris

Vinnare av Solna stads Miljöpris 2023

Priset går till föreningen Rena Mälaren för sitt arbete med att städa bort skräp och gifter från Mälaren och Östersjön. Föreningen bedriver även aktiv opinion för en bättre vattenmiljö.

Med dykutrustning och totalt över 300 volontärer dyker den ideella föreningen varje vecka i Mälaren och plockar upp skräp och skrot. Bara under det senaste året har de gjort sex dykinsatser längs Karlbergs strand och Huvudsta strand utmed Ulvsundasjön i Solna. Sedan starten 2018 har totalt nästan 300 ton plockats upp av dykarna.

– Vatten är en grundförutsättning för vårt liv på jorden och vårt viktigaste livsmedel. I sjöar kan vi dessutom bada, fiska, åka skridskor på vintern och ta sköna promenader längs stranden. Föreningen Rena Mälarens insats för vår ömtåliga vattenmiljö kan inte underskattas och de är en välförtjänt vinnare av Solna stads miljöpris 2023. Det säger Victoria Johansson, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Solna stad.

Priset delades ut den 16 maj i samband med Frukostbrickan, Solna stads event för näringslivet. Oskar Kihlborg, Cassiani Fotinos och Marc San martin från föreningen Rena Mälaren fanns på plats för att ta emot priset.

– Det är superkul att vi får priset, det värmer. Vårt mål är att få upp så mycket gifter som möjligt ur våra vatten, påverka folks kunskaper kring vatten och miljö och jobba för att integrera människor som kanske hamnat lite utanför samhället. Vi är med och skapar förändring och inspirerar andra. Det känns jättebra, säger Oskar Kihlborg.

Om Solna stads miljöpris

Miljöpriset i Solna har delats ut sedan 2006. Priset delas ut för betydelsefulla insatser inom miljöområdet till enskild person eller företag, organisation, förening eller grupp som är lokaliserad eller verksam i Solna. Med insatser inom miljöområdet menas exempelvis arbete med hållbar utveckling, klimat och energi, transporter, naturvård, opinionsbildning eller arbete med beteendeförändring i hållbar inriktning.

På bild från vänster till höger: Oskar Kihlborg och Cassiani Fotinos, Rena Mälaren, Victoria J, Victoria Johansson, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna stad och Marc San martin, Rena Mälaren.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad