Byggandet av Arenastadens tunnelbanestation är igång

Arenastadens tunnelbanestation i Solna.

Arenastadens tunnelbanestation i Solna får två entréer. Nu börjar arbetet med att bygga den södra entrén, vid Hagalundsgatan.

Arenastadens tunnelbanestation är en av tre stationer som kommer att utgöra den nya Gula linjen i Stockholms tunnelbana med trafikstart år 2028.

Översiktsbild Arenastadens tunnelbanestation uppgång HagalundsgatanFörstora bilden

Södra entrén vid Hagalundsgatan.

Arenastadens tunnelbanestation kommer att ha två entréer – den norra entrén utmed Dalvägen och den södra entrén som nås via Hagalundsgatan. Nu börjar arbetet med att bygga den södra entrén.

Arbetet kommer att pågå under flera år, både under och ovan mark. De som bor eller vistas i området kommer att påverkas på olika sätt.

Malin Harders är projektchef för nya tunnelbanan.

Hur kommer trafiken att påverkas av arbetet?

– Den del av gång- och cykelbanan som ligger inom arbetsområdet vid Hagalundsgatan kommer tillfälligt att stängas av när vi bygger stationen. Under kortare perioder kommer tvärbanans tåg att endast trafikera spåren närmast Frösundaleden. Vid Kyrkbacken i Hagalund kommer vi ha en uppställningsyta för maskiner och material. Parkeringsplatsen där kommer vara avstängd under byggtiden.

Vilka tider kommer det att borras och sprängas?

– Vi arbetar dygnet runt, alla dagar i veckan, men med olika arbetsmoment. Som regel borrar och spränger vi i berget helgfria vardagar mellan klockan
07.00 och 22.00. Arbeten ovan jord sker helgfria vardagar klockan 07.00 – 19.00. Övriga tider gör vi arbeten som låter mindre.

– Om man vill veta i förväg när vi ska spränga kan man anmäla sig till vår
SMS-tjänst på nyatunnelbanan.se/sms Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Då får man ett meddelande 30 minuter före en sprängning.

När är tunnelbanestationen klar?

– Det tar cirka fyra år att bygga spårtunnlarna och stationen. Sedan är det dags att lägga spår, installera signalsystem och allt annat som behövs i tunnelbanan. Det sista vi gör är att provköra med tåg och testa alla
tekniska system.

Arenastadens tunnelbanestation

  • Station Arenastaden byggs 35 meter under markytan.
  • Stationen får två entréer.
  • Restid Odenplan – Arenastaden: 7 minuter.
  • Restid Gullmarsplan – Arenastaden: 20 minuter.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad