Rätten till skolskjuts för elever med funktionsnedsättning utökas

Elever under 12 år med funktionsnedsättning som är beviljade skolskjuts med taxi till och från skola och fritidshem ska ha rätt till skolskjuts till fritidshemmet även under skollov och studiedagar. Det beslutade skolnämnden den 16 februari.

Förändringen verkställs från den 3 april så att resorna kan genomföras från och med påsklovet i år.

- Den här förändringen är nödvändig för att ge de här barnen trygghet och kontinuitet i vardagen. Den är också viktig för berörda familjer som i många fall kämpar för att få ihop vardagspusslet. Det säger Eva Eriksson, ordförande i skolnämnden, Solna stad.

Solna anpassar även riktlinjerna utifrån att staden sedan hösten 2022, har en gymnasiesärskola i egen regi som erbjuder individuella program. Skolnämnden beslutade därför att skolskjuts kan beviljas till gymnasiesärskolor med nationella program i närliggande kommuner om kriterierna för skolskjuts är uppfyllda.

Om rätten till skolskjuts

En elevs rätt till skolskjuts regleras av Skollagen (2010:800) och omfattar elever som går förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola. Det är sedan upp till varje enskild kommun att fastställa vilka lokala regler som ska gälla. Riktlinjerna ska utformas inom ramen för skollagens bestämmelser.

Kontakta oss

Senast uppdaterad