85 procent vidare till jobb eller studier

Jobbfabriken för unga i Solna stad är sedan start en succé. Ungefär hälften av alla praktikplatser leder till ett permanent jobb.

Jobbfabriken startade sin verksamhet för snart två år sedan och hade då hälften så många deltagare jämfört med förra året. Trots att antalet deltagare fördubblades har de en fortsatt hög nivå av ungdomar som tar steget ut i arbets- eller studielivet.

– Vi är oerhört glada över att ha lyckats hjälpa så pass många ungdomar trots en stor ökning i antalet deltagare. Goda samarbeten, kunniga handläggare och modiga ungdomar är det som gör det möjligt, säger Evrim Erdal, näringslivs- och arbetsmarknadschef i Solna stad.

För att nå ut till så många ungdomar som möjligt läggs stort fokus på marknadsföring och rekrytering. Bland annat arbetar Jobbfabriken med:

  • Rekryteringskampanjer i sociala medier som resulterar i att ungdomar kontaktar Jobbfabriken.
  • Samarbeten med Arbetsförmedlingen, Solna ungdomsmottagning, socialförvaltningen och vuxenutbildningen.
  • Mejlutskick till gamla sommarjobbare.

På plats erbjuds drop in-rådgivning, studiebesök på olika företag och rekryteringsträffar med företag som själva kontaktat Jobbfabriken för samarbete. Ungdomarna får även hjälp att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen. När en ungdom matchas mot ett företag anordnas en praktikplats som kan vara från två veckor upp till åtta månader.

Viktig arbetslivserfarenhet

Ungefär hälften av alla praktikplatser leder till ett permanent jobb enligt Lotten Johnsson, näringslivssamordnare i Solna stad. Trots att inte alla får ett jobb via sin praktik är det ändå en nyttig och viktig erfarenhet för ungdomarna, menar hon.

– En praktik kan ge arbetsträning, bryta hemmasittande eller helt enkelt vara ett sätt att visa vad man går för. Alla praktiker leder till erfarenhet. För vissa är det ett viktigt första steg i att komma ut i arbetslivet, avslutar Lotten Johnsson.

Kontakta Jobbfabriken

Jobbfabriken finns på Fabrik 38 (Hagalundsgatan 38), nära Solna station. Kom förbi på drop-in på måndagar klockan 14.00–16.00 eller mejla dina frågor och funderingar till jobbfabriken@solna.se så hör de av sig.

Här kan du läsa mer om Jobbfabriken Länk till annan webbplats..

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad