Nu börjar arbetet med ny sopsugsanläggning i Huvudsta

Under hösten påbörjas arbetet med en ny, modern och effektiv sopsugsanläggning i Huvudsta. Den nya anläggningen ska underlätta avfallshanteringen och ge fler fastigheter i området möjlighet att ansluta sig. Den nya anläggningen beräknas tas i drift runt årsskiftet 2023/2024.

Den befintliga sopsugsanläggningen togs i drift när Jungfrudansen byggdes 1971 och har passerat sin tekniska livslängd. Nu byggs istället en ny, modern och mer effektiv anläggning i området. I samband med den nya anläggningen tillkommer en ny terminalbyggnad dit soporna transporteras. Den kommer att placeras vid den nedlagda påfartsrampen till Huvudstaleden, vid Storgatan.

Den nya sopsugsanläggningen ska kunna hantera tre sorters avfall: restavfall, matavfall och tidningar. Dagens anläggning kan enbart hantera restavfall.

- Denna stadsdel är planerad utifrån att restavfall hanteras av en sopsugsanläggning. Genom att bygga en ny, modern anläggning kan vi förhålla oss till det och samtidigt ytterligare förenkla avfallshanteringen. Dessutom ges fler fastigheter möjligheten att ansluta sig, och då minskar också trafiken i området när färre hus behöver sophämtning, säger Åsa Kling, VA- och avfallschef på tekniska förvaltningen.

Samtliga fastigheter som är anslutna till dagens sopsugsanläggning kommer att kunna ansluta sig till den nya anläggningen. Därtill finns det även möjlighet för kommande nyproduktioner i området att ansluta sig.

Arbetet för den nya anläggningen

Arbetet kommer att ske i totalt sju etapper. Etapp 1 sker vid Jungfrudansen 22 med start i början av oktober och kommer att fortsätta bedrivas västerut.
I samband med arbetet kommer längre vägsträckor åt gången att påverkas
i framkomlighet, och parkeringsplatser kan komma att stängas av i etapper. Berörda fastighetsägare kommer att informeras löpande.

Arbetet beräknas vara helt klart till slutet av 2023 eller början av 2024. Du kan hitta mer information på sidan om trafikarbeten i samband med den nya anläggningen.

Kartbild över de sju etapperna.

En kartbild över de sju etapperna.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad