Unikt konstgräsmaterial på Råstasjöns IP

Konstgräsanläggning på Råstasjöns IP

Den 7 juli installerades ett nytt, miljövänligt funktionsmaterial för konstgräsplaner på Råstasjöns IP. Materialet är skapat av skogsråvara och ska nu testas i ett år av spelare i Solna.

Det nya materialet har tagits fram inom ramen av projektet Biopitch, där Solna stad deltar. Syftet med projektet har varit att hitta ett svensktillverkat och miljövänligt alternativ som kan ersätta de fossilbaserade material som är vanligt förekommande idag. Funktionsmaterialet testas nu för första gången genom TestbedNordic, ett projekt där Råstasjöns IP sedan 2020 används som en testanläggning för de miljövänliga material som tas fram. TestbedNordic drivs av Solna stad tillsammans med Stockholms Fotbollsförbund.

- Med den här innovativa anläggningen fortsätter vi inte bara satsningen på idrottande i Solna, utan gör det också på ett forskningsbaserat och hållbart sätt för våra barn och unga, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande i Solna stad.

Sedan projektet inleddes har olika typer av material testats på idrottsplatsen, så som kork, olivkärnor och hampa. Spelare har sedan själva fått rapportera vilka material de tycker fungerar bäst under en rad olika förhållanden, så som väder och årstid. Det skogsbaserade materialet som nu har installerats är godkänt av FIFA, och ska fortsatt testas av spelare i ett år framöver.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad