Trygghetsvandringar för säkrare skolvägar

 Under året har staden fortsatt arbetet med att öka säkerheten och tryggheten längs skolvägarna i Solna. Därför har bland annat trygghetsvandringar genomförts vid ett antal skolor, senast vid Råsunda skola, och fler vandringar ska göras under nästa år.

Arbetet med att öka tryggheten för barn som tar sig till och från skolan fortsätter. En ny insats under året har varit genomförandet av trygghetsvandringar med fokus på skolvägar. Målet är att staden ska genomföra två trygghetsvandringar per termin, utifrån ett urval av kommunala och fristående skolor och därefter ska insatser göras för att göra skolvägen säkrare.

Trygghetsvandringarna är en del av den plan för säkra skolvägar som staden tog fram 2017 och som syftar till att skapa trygga och säkra vägar till och från skolan för Solnas elever. Trygghetsvandringarna genomförs av stadens trygghetssamordnare och trafikplanerare tillsammans med elevrepresentanter och pedagoger från skolorna.

Åtgärder efter trygghetsvandringar

Den senaste trygghetsvandringen genomfördes i början av december och då sågs skolvägarna norrifrån till Råsunda skola över.

- På vandringarna kan eleverna peka ut platser som de upplever otrygga längs vägen till skolan. Det kan handla om upplevelser vid övergångsställen eller cykelvägar som ansluter till skolan. Vi sammanställer sedan elevernas synpunkter och ser över vilka åtgärder vi kan genomföra, säger David Nordin, stadsmiljöchef i Solna stad.

Under 2021 genomfördes två trygghetsvandringar till Råsunda skola, en från norr och en från söder, samt en mellan Bergshamra och Ulriksdalsskolan.

- Under året har vi genomfört en rad åtgärder för säkrare skolvägar och tack vare samarbetet med eleverna har ytterligare åtgärder identifierats. Exempel på åtgärder som genomförts är breddning av gång- och cykelvägar, hastighetsdämpande åtgärder, förstärkning av belysning och röjning av buskage för ökad sikt, säger David Nordin.

Under 2022 fortsätter trygghetsvandringarna vid fler av stadens skolor.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad