Hela Sverige plockar skräp

Vill du plocka skräp själv, med kompisarna, med barnen på förskolan eller kanske med din bostadsrättsförening? Den 18 september är det dags för Håll Sverige rent-dagen och alla är välkomna att delta.

Runt om i landet plockar ung som gammal, själva och i grupp, skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Självklart deltar Solna stad den 18 september och tillsammans kan vi hålla Solna och Sverige rent!

Anmäl dig idag

Vi har skapat ett event genom Håll Sverige rent där du enkelt kan anmäla ditt deltagande och hitta andra skräpplockare i närheten. Anmälan till eventet hittar du på Håll Sverige rents webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. När du väl är anmäld kan du även här beställa ett kostnadsfritt paket med skräpplockarmaterial.

Hur får vi skräpplockarmaterialet?

Materialet består av soppåsar och handskar för upp till 20 personer. Du kan beställa materialet efter att du anmält dig till eventet. Håll Sverige rent står för material och leverans. Antalet paket är begränsat så här gäller först till kvarn-principen och självklart kan du använda egna soppåsar och handskar.

Var lämnar vi skräpet?

Sortera och återvinn gärna insamlade förpackningar av papper, glas, metall och plast vid närmaste återvinningsstation Länk till annan webbplats..

Föreningar och privatpersoner tar själva hand om insamlat skräp och vid behov hämtas större mängd in av Solna stad efter avrop. Skräpet ska då vara paketerat i sopsäckar/påsar annars hämtas de ej.

Om ni hittar skräp som är farligt eller tungt

Var uppmärksam på farligt skräp, särskilt med barn. Om ni hittar farligt avfall såsom bilbatterier, sprayburkar eller målarfärg, anteckna noga var ni hittat skräpet och skicka en felanmälan till Solna stads kontaktcenter. Detta gäller även om ni hittar större föremål, såsom dumpade soffor eller lastpallar. Tänk på att platsbeskrivningen bör vara så noggrann som möjligt så att stadens renhållningsentreprenör kan hitta skräpet.


Om du plockar med barn är det viktigt att gå igenom vad man får och inte får plocka. Här finns rekommendationer för vilket skräp man kan plocka med barn Länk till annan webbplats.

Var med i kampen

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day. Den 18 september går människor över hela världen ut och plockar skräp samtidigt.

Var med du också i kampen mot skräpet! Håll Sverige rent-dagen är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!

Besök gärna hsr.se Länk till annan webbplats. där du hittar ännu mer inspirerande material. Där finns till exempel ett häfte med roliga skräpplockarlekar som uppmuntrar er att jobba med barnens förmåga.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad