Solna fortsätter klättra när Sveriges miljöbästa kommuner rankas

Solna stad klättrar till plats 21 av 290 kommuner, när Aktuell Hållbarhet presenterar sin årliga rankning av Sveriges miljöbästa kommuner. Det innebär en förbättring med 24 placeringar jämfört med förra årets mätning – och stadens bästa resultat någonsin.

Diagram och placering för Solna i rankning: plats 21 av 290

Solna stad klättrar till plats 21 av 290 kommuner

Solna stad klättrar i år till plats 21 av 290 kommuner i den rankning av Sveriges miljöbästa kommuner som årligen genomförs av tidningen Aktuell Hållbarhet. Det är en förbättring med 24 placeringar jämfört med plats 45 i rankningen för 2020. Det innebär även Solnas bästa placering någonsin, sedan rankningarna inleddes för tretton år sedan.

– Jag är oerhört stolt över att Solna fortsätter klättra bland landets miljöbästa kommuner och att staden nu får sin högsta placering någonsin. Solna stad har de senaste åren arbetat målmedvetet och fokuserat för minskad klimatpåverkan och hållbar stadsutveckling, och stadens placering är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg, säger Victoria Johansson, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Solna stad.

Högre placering i Stockholms län

Resultatet är en förbättring även i jämförelse med andra kommuner i Stockholms län. I år placerar sig Solna på sjunde plats bland länets 26 kommuner, vilket är fem placeringar högre än tolfte platsen i 2020 års rankning. Bland storstäder och storstadsnära kommuner placerar sig Solna på en nionde plats av 46 kommuner, vilket är en förbättring med tolv placeringar jämfört med förra året.

Aktuell Hållbarhets årliga rankning – med korrigerat resultat

Aktuell Hållbarhet har rankat Sveriges miljöbästa kommuner de senaste tretton åren. Rankningen baseras på Aktuell Hållbarhets kommunenkät samt på aktuella data från ett tiotal andra källor, bland annat statistik från Vattenmyndigheten, SCB, Kolada, Djurens rätt och Avfall Sverige. Även i år ingår nyckeltal kopplad till klimatdata. När Aktuell Hållbarhet först publicerade årets rankning hade enkätsvaren från Solna stad inte räknats in. Detta har nu korrigerats, och tidningen har publicerat en ny korrekt rankning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad