Lättare att göra hållbara val med ny avfallsplan i Solna

Solna stads nya avfallsplan beslutades vid kommunfullmäktiges möte den 30 november 2020. Avfallsplanen blir styrande för hur Solna kommer att arbeta med avfallsfrågor under perioden 2021–2032.

Lätt att göra rätt

Solna stads nya avfallsplan, som beslutades av kommunfullmäktige den 30 november 2020, har ett tydligt fokus på cirkulär ekonomi. Avfallsplanen anger riktningen för hur Solna stad kan minimera negativ miljö- och klimatpåverkan, minska mängden avfall och skapa bättre förutsättningar för hållbara val.

– Den nya avfallsplanen är ett viktigt styrdokument för framtidens avfallshantering i hela Solna. Det är viktigt att alla Solnabor lätt kan göra hållbara val, säger Magnus Persson, tekniska nämndens ordförande, Solna stad.

Avfallsplanen har tagits fram av alla SÖRAB:s ägarkommuner gemensamt och blir styrande för hur Solna kommer att arbeta med avfallsfrågor under perioden 2021–2032.

Fem målområden

Avfallsplanen har fem målområden som alla syftar till att det ska vara lätt att göra rätt. Systemen för att hantera avfall och material ska vara effektiva och enkla att använda för såväl invånare och offentliga verksamheter som företag.

1. System efter behov

För att möjliggöra cirkulära system för material och avfall krävs det strategisk planering och en genomtänkt infrastruktur. System som är behovsanpassade och tillgängliga möjliggör att material cirkulerar samt att avfall förebyggs. Det är viktigt att systemen för material- och avfallsflöden är planerade och utformade på ett miljömässigt hållbart sätt så att det blir lätt att göra rätt nu och i framtiden.

2. Avfall förebyggs

Avfallsmängderna minskas genom cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion. Återanvändning finns tillgängligt för alla och genom att dela, laga, byta och låna produkter minimeras avfallsmängderna och mängden skadliga ämnen i kretsloppet minskar.

3. Material cirkulerar

Avfall är material som hanteras som resurs i ett kretslopp. Genom arbete med utveckling och beteendeförändring ökar återvinningen till fördel för minskade mängder avfall till förbränning och deponering. Giftfria kretslopp är en förutsättning för att material ska cirkulera.

4. Matavfall

Matsvinn förebyggs medan matavfall samlas in separat och hanteras som en resurs. Matsvinn är onödigt matavfall som hade kunnat undvikas om det hanterats annorlunda, så som förvarats annorlunda eller tillagats och ätits. Insamlat matavfall hanteras så att växtnäring och energi tas tillvara. Resterna (rötslammet) vid behandling är så rena att de går att återföra till åker eller skogsmark.

5. Skräp och nedskräpning

Skräp är avfall som samlas in i offentlig miljö. Genom att minska mängden skräp som uppstår minimeras även nedskräpningen. Offentliga miljöer, inklusive vatten, är rena, vilket bidrar till minimering av negativ miljöpåverkan och en ökad trygghetskänsla för allmänheten.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad