Projekt för minskat matsvinn vann Solna stads miljöpris 2020

Solna stads miljöpris 2020 går till Solnaföretaget Foodloopz för deras arbete med att minska matsvinnet.

Stadsnära odling vid Huvudsta gård

Stadsnära odling vid Huvudsta gård. Foto: Lena Granefelt

Den 2 december avslöjades vinnaren av Solna stads miljöpris, som i år har tema klimat. Priset går till Solnaföretaget Foodloopz för deras arbete med att minska matsvinnet.

– Ett stort grattis till Solnaföretaget Foodloppz som får årets miljöpris. I år har priset ett särskilt klimatfokus, och Foodloopz projekt vid Huvudsta Gård är ett lysande exempel på hur nytänkande och konkreta insatser i stadsmiljön kan bidra till minskat matsvinn, säger Victoria Johansson, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Solna stad.

Projekt med stadsnära odling vid Huvudsta Gård

Foodloopz tar tillvara livsmedel som annars skulle ha kasserats på grund av till exempel kort bäst före-datum, skönhetsfel eller förpackningsskador. Sedan starten 2016 har de arbetat med att göra det lätt att både sälja, köpa och donera bra och fullt ätbara livsmedel. I mars 2020 startade de ett helt nytt projekt med stadsnära odling vid Huvudsta Gård, med fokus på återbruk och att motverka matsvinn. Kasserade ätbara växter, som till exempel kryddörter, sallad och kål, har fått nytt liv i odlingen. Det som skördats har sålts till både hotell och restauranger i närheten, men även till boende och förbipasserande.

Om Solna stads miljöpris

Miljöpriset i Solna har delats ut sedan 2006. Miljöpriset delas ut för betydelsefulla insatser inom miljöområdet till enskild person eller företag, organisation, förening eller grupp som är lokaliserad eller verksam i Solna. Inriktningen får årets miljöpris var konkreta insatser för att förbättra klimatet eller arbete med långsiktig beteendeförändring i klimatsmart inriktning.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad