Tre byggnader nominerade till Solna stadsmiljöpris

Den 2 december avslöjas vinnaren till Solna stadsmiljöpris 2020. Här är de tre nominerade till priset.

Bild på de tre byggnaderna

Tre nominerade byggnader till Solna stadsmiljöpris 2020

Snart är det dags för utdelningen av Solna stadsmiljörpris 2020. Vinnaren avslöjas den 2 december och tre kandidater tävlar om priset.

Nominerade till Solna stadsmiljöpris 2020

Best Western Hotel Gio

Fastighet: Fortet 1, Haga norra
Adress: Råsundavägen 1
Byggaktör: Fabege
Arkitekt: Dinell Johansson / SPIK studios

Ur motiveringen:
Det så kallade Hagahuset ritades på 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten och formgivaren Giò
Pontis samtida Pirelli-hus i Milano. Det uppfördes som förvaltningshus för landstinget och var då landets största och
modernaste landstingshus. Efter att i över 60 år varit kontor har nu Hagahuset omvandlats till hotell Gio. Byggnadens höga kvaliteter med omsorgsfullt utformade detaljer har tagits tillvara i omvandlingen från kontor till hotell. Den specialdesignade interiören samspelar med de ursprungliga detaljerna i den välkända 50-talsbyggnaden.

St Eriks Ögonsjukhus

Fastighet: Patienten 1, Hagastaden
Adress: Eugeniavägen 12
Byggaktör: Vitartes AB
Arkitekt: White arkitekter

Ur motiveringen:
St Eriks ögonsjukhus är navet i ett Eye Center of Excellence, där samverkan med andra vårdgivare, akademi och näringsliv garanterar fortsatt ögonvård av högsta klass och internationell forskning i framkant. Byggnaden har en återhållsam gestaltning med en horisontell uppdelning av volymen. Lokalerna är rika på dagsljus och har en flexibel utformning för att möta framtida behov av ny teknik och vård. Stort fokus har lagts på tillgänglighet i alla utformningsfrågor som orienterbarhet, användbarhet, färgsättning, transparens, ljus, ljud och lukt för att underlätta självständig förflyttning för personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga.Ögonsjukhuset är ett urbant sjukhus som ingår i en modern urban stadsmiljö.

Kontorshus

Fastighet: Hilton 7, Frösunda
Adress: Gustav III:s Boulevard 50
Byggaktör: Vasakronan
Arkitekt: Sweco architects

Ur motiveringen:
Kontorshuset på Gustav III boulevard är nio våningar högt med utsikt över Brunnsviken och Hagaparken. Hjärtat i byggnaden är huvudentréns ljusgård med en inbjudande loungeytor och på taket finns en grönskande terrass med ytor för både aktivitet och rekreation. Byggnaden är miljöcertifierad enligt LEED platinum, vilket är högsta miljöklassen. De två övre planen byggs helt i trä och är del i ett forskningsprojekt med Bioinnovation för att undersöka miljöpåverkan i byggprocessen jämfört med betong. Byggnaden kommer att ha sedumtak för att minska värmereflektionen och ta hand om dagvattnet vid regn.

Om stadsmiljöpriset

Solna stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden. Priset har delats ut sedan 1998. Vinnare av Solna stadsmiljöpris 2019 blev ett flerbostadshus i kvarteret Konstnären, i stadsdelen Ingenting.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad