Solna stad följer upp restaurangernas åtgärder mot trängsel och köbildning

Coronapandemin pågår fortfarande och smittspridningen ökar just nu kraftigt i Stockholms län. Vi har alla ett ansvar att följa de föreskrifter som tas fram. Det finns en särskilt hög risk för smittspridning i inomhusmiljöer där många människor samlas, till exempel på restauranger, caféer och i köpcentrum.

I slutet av förra veckan kom skärpta allmänna råd för alla som bor och vistas i Stockholms län. De nya råden innebär att alla i länet uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer där många samlas, som exempelvis butiker och restauranger. Råden gäller från 29 oktober och inledningsvis i tre veckor framåt.

Restauranger och caféer har sedan tidigare särskilda krav på sig att vidta åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Dessa krav regleras i en tillfällig lag om smittspridningsåtgärder på serveringsställen som trädde i kraft 1 juli 2020. Den här tillfälliga lagen reglerar enbart de krav som gäller för serveringsställen, och reglerar alltså inte vad som gäller för exempelvis butiker eller de öppna ytorna i ett köpcentrum.

Åtgärder för att minska smittspridning på serveringsställen

Enligt den tillfälliga lagen är restauranger och caféer skyldiga att vidta olika åtgärder för att undvika trängsel och på andra sätt minska risken för smittspridning. Det kan till exempel handla om att möblera i lokalen så att sällskap kan hålla avstånd till varandra, eller att erbjuda gästerna handsprit och/eller möjlighet till att tvätta händerna med tvål och vatten. Serveringsställena är också enligt lagen skyldiga att ha tydlig information som förklarar hur man som gäst kan minska risken för smittspridning, till exempel genom att hålla avstånd. Enligt de skärpta råden som nu gäller i Stockholms län får max 8 personer i samma sällskap sitta vid ett bord.

Staden kontrollerar att lagen efterföljs

Solna stad har sedan 1 juli 2020 tillsynsansvar för att kontrollera att den tillfälliga lagen efterföljs. Samhällsbyggnadsförvaltningens inspektörer genomför därför inspektioner på restauranger, barer och caféer i Solna, både som planerad tillsyn och för att utreda klagomål.

Vid ett tillsynsbesök ger även inspektörerna råd och delar ut information till serveringsstället om vilka regler som gäller.

– Vi märker att många restaurang- och caféägare inte alltid är medvetna om vilka skyldigheter de har enligt den nya lagen. Där kan vi vara ett stöd i att ge råd till verksamheterna men också att erbjuda praktisk hjälp med informationsmaterial som de kan sätta upp i sina lokaler, säger Mariell Ainestrand, enhetschef livsmedelskontroll i Solna stad.

Om staden upptäcker att lagen inte efterföljs kan staden besluta om föreläggande som innebär att verksamheten måste åtgärda bristerna. Om verksamheten trots det inte åtgärdar bristerna kan staden som sista åtgärd besluta om stängning av serveringsstället.

– Vi har stor förståelse för att många serveringsställen har det tufft nu och att de är i en svår situation. Från stadens sida vill vi göra vad vi kan för att underlätta för dem att fortsätta sin verksamhet, men att de ska göra det på ett sätt som följer lagen och minskar risken för smittspridning, säger Mariell Ainestrand.

Kontakta oss

Senast uppdaterad