Råstasjöns naturreservat får ny äng

Nu planeras för en ny äng i Råstasjöns naturreservat. Det fattade miljö- och hälsoskyddsnämnden beslut om vid sitt möte den 24 juni 2020. Den nya ängen kommer att ge ökade möjligheter till rekreation och bidra med biologiska värden till reservatet.

Den del av naturreservatet som ska utvecklas ligger i reservatets östra delar (zon 5) och gränsar mot Evenemangsgatan. Området saknar i dag större upplevelse- eller naturvärden och består av en grusad yta. Ambitionen är att området ska utvecklas till en naturlig del av naturreservatet och tillföra både rekreativa och biologiska värden.

Ny äng anläggs

Området kommer att få en ny topografi genom att täcka över den befintliga grusytan och anlägga en äng på platsen. För att skapa den nya topografin kommer man att använda de jordmassor som bildas när dagvattendammen vid Råstasjön byggs senare i år. Därmed tar staden vara på massorna och minimerar behovet av transporter, vilket minskar påverkan på miljön.

När Råstasjöns naturreservat bildades av Solna stad 2017 togs en skötselplan fram tillsammans med en beskrivning av hur olika åtgärder inom reservatets 5 zoner ska genomföras. Arbetet kommer att påbörjas när upphandling och samtliga tillståndshandlingar är klara tidigast hösten 2020.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad