Ny biart för Sverige hittad i Solna

Ett sensationellt fynd gjordes under en artinventering som genomfördes 2019 – en ny art för Sverige hittades vid Råstasjön: träkägelbiet. Samtidigt hittades fler exemplar av den hotade arten svartpälsbi, och sammanlagt 59 arter av vildbin.

Två bilder, till vänster ett träkägelbi, till höger ett skogsområde

Bilden till vänster visar ett träkägelbi från Belgien. Foto: © Stefan, iNaturalist. Bilden till höger visar fyndplatsen vid Råstasjön.

Under den inventering av pollinerande och sandlevande insekter som genomfördes i Solna 2019 hittades över 300 arter, varav 59 arter av vildbin. Det mest sensationella fyndet var ett träkägelbi, coelioxys alatus, som hittades vid Råstasjön. Det är en art som är helt ny för Sverige. Träkägelbiet förekommer i övrigt i Mellaneuropa och Baltikum. Enstaka fynd har gjorts i Finland.

Flera fynd av svartpälsbi

Flera exemplar av arten svartpälsbi (Anthophora restusa) hittades också. Svartpälsbiet är hotklassad som sårbar och tidigare fanns bara enstaka fynd från Solna. Nu påträffades arten på flera ställen i såväl norra som södra Solna.

Sju rödlistade arter

Andra arter som hittades under inventeringen var förutom vildbin 67 andra arter av gaddsteklar, 119 arter av skalbaggar, 33 arter av flugor, 19 arter av fjärilar och nio andra arter. Sju rödlistade arter hittades (hotade eller nära hotade) och 27 andra naturvårdsintressanta arter, som antingen är ovanliga eller som visar på en god livsmiljö.

Om pollinerande insekter

Frukter, bär och många andra växter pollineras av insekter, som gör en stor tjänst för människor och natur. Den mest kända pollinerande arten är honungsbiet, men den största andelen av pollinering utförs dock av vilda bin. Pollinering utförs även av fjärilar och vissa skalbaggar och flugor.

Om inventeringen

Inventeringen utfördes av Calluna AB.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad