Åtgärder för minskad trängsel och köer på restauranger, barer och caféer

Med anledning av det nya coronaviruset får trängsel och köer inte uppstå på restauranger, barer och caféer, för att minska risken för smittspridning.

Ingen trängsel eller köer

Berörda livsmedelsföretagare måste se över sina rutiner så att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler, eller i anslutning till lokalerna. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra, och får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Stående servering vid bardiskar är alltså inte tillåtet. Det ska vara minst en meters avstånd mellan olika sällskap och det ska finnas tydlig information som förklarar hur man som gäst kan minska risken för smittspridning.

Skärpta regler från 1 mars 2021

Från och med den 1 mars till och med den 2 maj gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

  • Alla serveringsställen, med eller utan serveringstillstånd, ska hålla stängt för förtäring på stället mellan 20.30 och 05.00. Servering av alkoholdrycker bör avbrytas senast 20.00. Klockan 20.30 ska stället vara utrymt och stängt.
  • Serveringsställen får vara öppna för avhämtning av mat eller dryck (take-away) efter klockan 20:30. Kunderna ska då hålla minst en meters avstånd till varandra.
  • På serveringsställen som utgör en del av en handelsplats (till exempel en servering i ett inomhuscentrum) får det endast vara en (1) person i ett sällskap. Denna regel gäller inte serveringsställen med egen entré, som får servera fyra (4) personer i sällskap.

Läs mer om de aktuella reglerna för serveringsställen på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rutiner som minskar risken för smittspridning

Den som ansvarar för verksamheten ska ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt och uppföljning ska i första hand ske genom verksamheternas egenkontroll.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad