Åtgärder för minskad trängsel och köer på restauranger, barer och caféer

Med anledning av det nya coronaviruset får trängsel och köer inte uppstå på restauranger, barer och caféer, för att minska risken för smittspridning.

Ingen trängsel eller köer

Berörda livsmedelsföretagare måste se över sina rutiner så att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler, eller i anslutning till lokalerna. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra, och får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Stående servering vid bardiskar är alltså inte tillåtet. Det ska vara minst en meters avstånd mellan olika sällskap och det ska finnas tydlig information som förklarar hur man som gäst kan minska risken för smittspridning.

Högst 8 personer vid samma bord inomhus

Från och med 1 juli 2021 gäller att högst åtta (8) personer får sitta vid samma bord på restauranger inomhus. Om sällskapet är större måste de delas upp på flera bord med minst en meter emellan sällskapen. På uteserveringar finns ingen begränsning av antal gäster per sällskap. Fortfarande gäller sittande förtäring och en meters avstånd mellan sällskap, både ute och inne.

Läs mer om de aktuella reglerna för serveringsställen på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rutiner som minskar risken för smittspridning

Den som ansvarar för verksamheten ska ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt och uppföljning ska i första hand ske genom verksamheternas egenkontroll.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad