Innovativa vinnare av Årets företagare och Årets unga affärsidé

Solna stad har utsett vinnarna av Årets företagare och Årets unga affärsidé 2018, som på morgonen den 28 november tog emot sina priser tillsammans med Årets CSR-företag och vinnarna av stadens miljöpris.

Många av Solnas företagare samlades en tidig onsdagsmorgon på SEB:s huvudkontor, för att kora vinnarna av Årets företagare, Årets unga affärsidé, Årets CSR-företag och Solna stads miljöpris 2018.

Stort grattis till årets vinnare. Det är glädjande att kreativa entreprenörer och innovativa företag fortsätter att välja Solna – det bidrar också till stadens tillväxt och fortsatt positiva utveckling, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Årets företagare

Priset Årets företagare tilldelas i år Björn Sjöstrand med Solnaföretaget Scandinavian Biopharma. Företaget utvecklar ett nytt drickbart vaccin som skyddar mot ETEC – den vanligaste orsaken till diarrésjukdomar hos barn i utvecklingsländer, som leder till hundratusentals dödsfall varje år, men också turistdiarré hos resenärer till tropiska riskområden.


Vinnare av Årets företagare 2018 blev Björn Sjöstrand och Scandinavian Biopharma. Här med Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Niclas Herneteg (Företagarna) och Jan Marklund (Stockholms Handelskammare).

Två starka konkurrenter om priset var Solnakrögaren Fredrik Eriksson, med Restaurang Asplund, en ambitiös restaurang med utbud av hög kvalitet, och Salar Atroshi, med företaget Viafield, ett direktförsäljningsföretag som specialiserat sig inom event och försäljning.

Årets unga affärsidé

Vinnarna av priset Årets unga affärsidé blev Jonathan Bäckström och Sara Danielsson med företaget Zifro. Företaget erbjuder ett webbaserat läromedel för programmering i skolan som både förenklar undervisningen för läraren och inlärningen för eleven. Vinnarna får en prissumma på 50 000 kronor av Fabege, samt en rådgivningscheck från Handelsbanken och PWC.


Vinnarna av Årets unga affärsidé: Sara Danielsson och Jonathan Bäckström, från företaget Zifro.
Med på bilden även delar av juryn; Per Strömblad Fabege, Lisa Spångenberg, Handelsbanken och Katarina Verlage, Solna stad

Årets CSR-pris

Rehab Station Stockholm och BBS Begagnade Kontorsmöbler vann Årets CSR-pris. De båda socialt ansvarstagande Solnaföretagen belönades för sin positiva inställning till att ta emot sommarjobbare, personer i praktik och för att ha anställt arbetssökande solnabor.


Vinnare av Årets CSR-pris: BBS Begagnade kontorsmöbler och Rehab Station Stockholm, tillsammans med Ulla Johansson, arbetsmarknadschef, och Lars Rådén, ordförande för kompetensnämnden.

Årets miljöpris

Solna stads miljöpris tilldelades i år Water Aid Sweden för sitt arbete med att öka tillgången till rent vatten i världens fattigaste länder. Water Aid Sweden med säte i Solna arbetar med insamling, information och påverkansarbete med fokus för att vatten– och sanitetsfrågan ska prioriteras.


Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Water Aid Sverige, tog emot Solna stads miljöpris av Anna Lasses, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande.

Dela: