Matavfall

Du som bor i Solna har möjlighet att sortera matavfall. Varje år genererar en person ca 97 kilo matavfall, varav en stor del är onödigt matsvinn. En stor del av matavfallet hamnar dessutom i de vanliga soporna. Det matavfall som du istället sorterar behandlas och blir biogas till fordonsbränsle och värdefull växtnäring till odlingsmark.


Kampanjen med ord som bananskasodling, pastapendla, potatisresenär och grötgödsel är en återkommande kampanj som syns på bussar, sopbilar, i stadsmiljön och hörs på radio i Stockholmsregionen.

Hur börjar jag sortera matavfall?

Hör med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om det finns insamling av matavfall i din fastighet. Saknas möjligheten kan du framföra din önskan till fastighetsägaren för vidare kontakt med staden. Du är alltid välkommen att höra av dig till stadens kontaktcenter för information och stöd.

Bor du i villa beslutar du själv om du vill sortera ut matavfall, kontakta då stadens avfallsentreprenör SUEZ.

Verksamhetsutövare kan också sortera matavfall, kontakta stadens kontaktcenter så hjälper vi er.

Har du fler frågor, se här.

Insamlade mängder

Allt fler solnabor, verksamheter och företag väljer att sortera sitt matavfall. Nu har över 50 procent av Solnas hushåll möjlighet att sortera matavfall. Gemensamt samlade Solnas hushåll och verksamheter in 2490 ton matavfall under 2017, vilket innebär 31,4 kilo per person. Det motsvarar 112 varv runt jorden med en biogasbil eller gödsel för 13 miljoner portioner havregrynsgröt!

Matavfallet är en otrolig resurs, men viktigast av allt - ät upp maten!


Årtal 2014 2015  2016  2017 2018
Matavfall från hushåll i ton 571 617 643 664 Det avgör ni!
Matavfall från verksamheter i ton 1262 1287  1603 1826 Det avgör ni!
Dela: