Nina Wohlert

nina.wohlert@solna.se

Utbildning

  • Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
    Instrumental- och ensemblelärare med violin som huvudämne
  • Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
    Konstnärlig kanditatexamen klassisk musik, barockviolin, inriktning tidig musik

Solna Wohlert, Solna kulturskola

Det här vill jag berätta om mitt ämne och om mig som pedagog

- Det viktigaste för mig är mötet med barnen och ungdomarna. Det är en stor lyx att få träffa dem enskilt eller i små grupper. Varje elevs personlighet är viktig. Det handlar inte enbart om att spela fiol utan också om kontakten mellan mig och eleven.

- Jag välkomnar alla elever att prova på fiol. Fiol är ett utmärkt val, man kan spela många musikstilar. Själv spelar jag allt möjligt som klassiskt, folkmusik, visor, pop, rock, jazz och balkaninspirerad musik.

Jag som musiker

Mitt musikerliv består av flera delar. Det är barockmusik, folkmusik, komponerande och berättande.

En barockorkester är som ett rockband. Svänget sitter i basen. Det som tilltalar mig är samspelet mellan musikerna, att hitta ett gemensamt sound. När jag spelar den här musiken så använder jag en barockfiol. Den är från 1700-talet och jag spelar på sensträngar som man gjorde förr i tiden. Det ger ett annat ljud som i mina öron känns mjukare och rikare. Barockstråken är annorlunda byggd än moderna stråkar vilket gör att tonen formas på ett annat sätt.

Jag spelar också i en folkmusikgrupp som heter Babajaga. Vi skriver all musik själva. Mycket av musiken skapar vi tillsammans, vilket är ett spännande och givande sätt att komponera på. När vi blandar våra olika stilar och musikaliska bakgrunder skapas en ny, egen stil. Vi jobbar mycket med berättandet i musiken, att skapa inre bilder hos lyssnaren. I den här gruppen spelar jag även på en keltisk knäharpa!

Som musiker trivs jag med att göra flera olika saker. Olika instrument, olika sorters musik, olika sorters samspel - allt berikar vartannat och ger mig själv en stor glädje som förhoppningsvis smittar av sig på de som lyssnar.

Foto: Thron Ullberg

Dela: