Mattias Puttonen

mattias.puttonen@solna.se

Utbildning

  • Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
    Musikerlinjen, inriktning jazz/trumset 

Mattias PuttonenDet här vill jag berätta om mitt ämne och mig som pedagog 

- Slagverk är ett något som alla borde få prova på! Många tror att det är synonymt med trumset och rytm men slagverk är också melodi- och ackordsinstrument som t ex marimba, xylofon och vibrafon. Har du förresten tänkt på att även piano är ett slagverksinstrument?

- Eleverna på Solna kulturskola får chansen att upptäcka hela världen av slagverk genom att prova på olika sorters instrument (se bilden nedan). Det sker genom att man spelar tillsammans med varandra i grupper under kursens gång. Detta uppskattas mycket av eleverna som får träffa nya trumkompisar, prova många olika instrument och lära sig spela i grupp.

- Trumset spelar man tillsammans med andra - det är ett ensembleinstrument! Därför är fokus under lektionerna på själva musiken och låtarna. Jag kompar oftast eleven på gitarr eller bas för att de ska uppleva något av den musikaliska kommunikationen i en ensemble.

Jag som jazzmusiker

- Jag arbetar även som frilansande trumslagare och är flitigt anlitad på Sveriges jazzscen. Några av de jag har spelat med är Phil Woods, Chris Potter, Jon Faddis och Jan Lundgren Trio. För tillfället spelar jag ofta med Karl Olandersson Quartet och Stockholm Swing All Stars.

Solna kulturskolas alla slagverk!Här har vi ställt upp Solna kulturskolas alla slagverk inför en konsert vi kallade "En himla massa slagverk".

Foto: Katarina Fast Ehrlén

Dela: