Marlene Garcia Toro

marlene.garcia@solna.se

UtbildningMarlene Garcia Toro

  • Musikhögskolan i Piteå
    Danslärarutbildning
  • Bjärnum, Markaryds folkhögskola
    Musikteaterutbildning
  • Safe utbildningar, Stockholm
    Grupp- och styrketräningsinstruktör

Det här vill jag berätta om mitt ämne och mig som pedagog

- Jag har alltid dansat och växte upp med Michael Jackson och Madonna som förebilder. På morgnarna hade mina föräldrar svårt att klä på mig eftersom jag bara ville dansa framför TV:n. I skolan lockades jag inte av idrott eftersom jag inte tyckte om tävlingsmomenten. I dansen däremot kände jag en trygghet, där kunde jag använda kroppen utan att bli värderad och rankad.

- Den glädje jag kände i dansen bara växte och jag ville lära mig mer och började så småningom på Solna kulturskola och senare på Stockholms estetiska gymnasium och Danscompagniet.

Marlene Garcia Toro, Solna kulturskola

- Jag vill förmedla den dansglädje och det välmående jag själv har känt. Oavsett hur livet har sett ut i övrigt så har dansen alltid varit en fast punkt där jag har kunnat känna mig trygg. Glädjen och tryggheten i dansen vill jag förmedla till mina elever och jag är noga med att varje elev ska känna sig sedd. Varje möte är unikt och jag vill vara lyhörd för vad alla vill och behöver.

- För eleverna betyder gemenskapen i gruppen mycket. Samarbetet och det sceniska uttrycket handlar om att varje individ i gruppen strävar mot samma mål. Att ta sig igenom utmaningar och svårigheter och komma ut på andra sidan är både härligt, nyttigt och berikar gemenskapen i gruppen.

- Eleverna får uttrycka sig med kroppen och får utlopp för olika typer av känslor bland annat genom improvisation. Periodvis arbetar vi intensivt med det sceniska uttrycket. I samklang med musiken övar vi på att förmedla känslor och stämningar.

Jag som dansare

Marlene Garcia Toro, Solna kulturskola

- Under min studietid i Norrbotten jobbade jag som dansare för Dröse och Norberg på Pite Havsbad i deras show, Studio54, som sattes upp under sommarsäsongen. Under vintern dansade jag i Norrlands största julshow på Western Farm i Boden.

- Nu är jag med i Zacco Dance Team och vi uppträder på olika event och deltar i Streetstar på Dansens hus.


Foto: Katarina Fast Ehrlén

Dela: