Anders Dannvik

anders.dannvik@solna.se

Utbildning

  • Musikhögskolan i Örebro
    Instrumental- och ensemblelärare med piano som huvudämne, afroamerikansk tradition som biämne

Anders Dannvik vid pianotDet här vill jag berätta om mitt ämne och mig som pedagog

- Musiken är ett livselixir och har varit min passion hela livet ända sen jag var liten. Musiken ger en enorm glädje oavsett om man är amatör eller proffs. Det vill jag ge vidare till mina elever genom att vara lyhörd för elevens önskemål - tillsammans hittar vi och tar vara på musiken där eleven har sitt hjärta, det som eleven brinner för. När vi kommer dit flyter det på och då händer det saker - jag har sett många elever blomma på ett starkt och ibland överraskande sätt!

- Men det är också viktigt att bredda och utveckla elevernas musikintresse - jag vill inspirera dem att upptäcka ny musik som de kanske inte skulle kommit i kontakt med annars.

- Flera av mina elever finns nu på den offentliga scenen i Sverige men också utomland som t ex Oskar Nilsson som har en stor roll i "Kristina från Duvemåla", Helsingfors.

Anders Dannvik i studion, Solna kulturskola- På Solna kulturskola är jag pianolärare och ansvarig för kulturskolans inspelningsstudio där våra elever och grupper får komma och spela in.

Jag som kompositör

- Jag skriver också musik och det har jag gjort sen jag var 9 år gammal. Är aktiv och kontrakterad hos Scandinavian Songs. Har skrivit och producerat åt skivbolag och radio och har skrivit åtta bidrag till Melodifestivalen och kommit tvåa vid två tillfällen. Ena gången var det med låten Stjärna på himlen framförd av Drömhus (1999) och andra gången Let Your Spirit Fly framförd av Jan Johansen och Pernilla Wahlgren (2003).

- Vidare har jag jobbat med Pernilla Wahlgren, Lasse Berghagen, Sanna Nielsen, Gladys del Pilar m fl. Japan uppskattar min musik, jag har haft flera singelettor där och skrev deras officiella OS-låt 2008 som blev den mest sålda låten det året i Japan. Även i Korea har jag haft en stor hit med bandet After school. Har gjort radiojinglar åt Mix Megapol, jobbat med Sikta mot stjärnorna, Småstjärnorna, Radio Rix och Radio City.

Foto: Katarina Fast Ehrlén

Dela: