Praktgondolens återkomst till Haga

Delfinen II, Gustav IIIs återskapade gondol från 1700-talet, har nyligen anlänt Hagaparken. Precis som för 200 år sedan speglar sig nu en förgylld praktgondol i vattnet nedanför Pelousen och Gustaf IIIs paviljong.


Foto: Solna stad

Replikan hade sin jungfrutur för 20 år sedan i samband med Kulturhuvudsåret 1998. I år, lagom till det europeiska Kulturarvsåret 2018, är det dags igen för ett publikt program. Den här gången är det Solna stad som genomför en förstudie i samarbete med båtens ägare och aktörer i parken.

- Tillsammans vill vi undersöka hur gondolen kan förstärka Hagaparkens rika natur och kultur. Som ett livfullt smycke på Brunnsviken kan den skapa nyfikenhet och berätta om parkens många oväntade natur- och kulturupplevelser säger Johanna Molvin, ansvarig för projektet på Solna stads kultur- och fritidsförvaltning.

Gondolens ägare Lennart Staaf är en eldsjäl som varit med sedan starten. För 20 år sedan var han en av gondoljärerna. Därefter övertog han båten från Bergianska när dess framtid inte kunde säkras där. Sedan dess har han skött båtens underhåll på egen hand och har tyvärr varit tvungen att ha den uppdragen på land sedan ett par år.

Det är härligt att se båten i vattnet igen – och särskilt här i Haga där den hör hemma! Det ska även bli spännande att se hur den tas emot under sommaren" säger Lennart Staaf.

Förstudien drivs av Solna stad under 2018 och finansieras med utvecklingsanslaget för Nationalstadsparken.


Foto: Solna stad

Dela: