Ahmadu Jah har avlidit

Som orkesterledare, musikpedagog, slagverkare och världsmusiker har Ahmadu Jah berikat kulturlivet i Sverige under många årtionden. Som långvarig solnabo har han också satt sin prägel på stadens kulturliv. Ahmadu Jah blev 82 år gammal och efterlämnar bland andra döttrarna Neneh Cherry och Titiyo.

Ahmadu Jah kom till Sverige från Sierra Leone på 1960-talet via England för att studera till civilingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan. Från hemlandet tog han också med sig kunskapen och passionen för afrikanskt slagverk, och inom kort hade musiken tagit över. I början av 70-talet tog han artistnamnet Jarr, blev en del av den svenska musikscenen och spelade med artister som Monica Zetterlund, Bob Marley och Cornelis Vreeswijk.

Ahmadu Jah har kallats "den förste svenske världsmusikern". 1984 startade han den egna gruppen Ahmadu Jarr & The High Life Orchestra med musiker från Skandinavien, Afrika och Amerika. Gruppen har beskrivits som en slags "världsmusikskola" med idén att sammanföra musiker från olika delar av världen.

Ahmadu Jah mottog många priser och utmärkelser för sin musikaliska gärning, som inte minst kommit många barn och unga till del genom turnéer, workshops och program i radio och teve.

Färgstark profil i Solnas kulturliv

Ahmadu Jah hade en nära koppling till Solna där han bodde under en stor del av sitt liv, och många av Solnas skolelever har fått ta del av hans musikpedagogiska gärning. Genom långvarigt samarbete med stadens fritidsverksamhet och föreningsliv blev Jah en välkänd kulturprofil i staden. Han var också politiker i kultur- och fritidsnämnden under mandatperioden 2002-2006.

2017 fick Ahmadu Jah Solna stads hedersutmärkelse för sitt mångåriga bidrag till stadens kulturliv. Motiveringen sammanfattar hans gärning:

Ahmadu Jah tilldelas Solna stads hedersutmärkelse för sitt musikaliska livsverk och omfattande musikpedagogiska verksamhet. En fantastisk musiker och en föregångare i sitt gränsöverskridande arbete med att förmedla musik och kulturupplevelser till barn och unga. En sann barnens vän.

Med huvudet ovan molnen men med fötterna på jorden har Ahmadu Jah genom rytmer visat på musikens förenande kraft för alla generationer.

Dela: