Kjerstin Dellert har gått bort

Kjerstin Dellert, operasångerska och teaterchef för Ulriksdals slottsteater Confidencen, har klivit av scenen för gott. Hon somnade stilla in i hemmet på morgonen den 5 mars, med maken vid sin sida. Kjerstin Dellert blev 92 år gammal.

Kjerstin DellertKjerstin Dellert har varit en del av svenskt kulturliv sedan 1940-talet, då hon inledde en lång och illuster karriär som operasångerska. Förutom sina många huvudroller på Kungliga Operan har Dellert bidragit till att föra ut operakonsten till en bredare publik i mer folkliga sammanhang. Många minns till exempel hennes framträdande på Melodifestivalen och teveserien Prima Primadonna som hon gjorde med sångarkollegan Elisabeth Söderström.

Utan Kjerstin Dellerts omvittnade engagemang, kreativitet och envishet skulle Ulriksdals slottsteater Confidencen knappast ha återuppstått från det ruinliknande tillstånd som hon fann det i på hösten 1976. Dellert har många gånger vittnat om hur den gamla teatern snarast kallade på henne redan vid detta första besök, och snart tog ett tålmodigt restaureringsarbete sin början. Resten är, som det heter, historia. Kulturhistoria.

- Kjerstin Dellerts bidrag till kulturlivet kan inte underskattats. Genom hennes insatser har Confidencen återuppstått och sedan i flera årtionden varit en levande del av Solnas och Sveriges kulturliv, något som inte bara varit till glädje för den klassiska musikpubliken utan också för Solnas förskole- och skolbarn som ofta besöker den här unika barockteatern och inte minst för nya Solnabor som bjudits till medborgarskapsceremoni på Confidencen, säger Peter Edholm, ordförande för Kultur- och Fritidsnämnden, Solna stad, och 1:e vice ordförande för Stiftelsen Ulriksdals Slottsteater.

Många hundra barn och unga har också haft förmånen att kliva in i barockteaterns tidskapsel för att uppleva det gustavianska 1700-talets kultur genom temadagar, spökvandringar, konserter, teateruppsättningar och andra upptåg.

- Kjerstin Dellerts gärning för Confidencen är något vi alltid kommer att vara djupt tacksamma för. Hon kommer vara saknad både som den varma person hon alltid var, men också som en stor kulturell kraft i Solna och i Sverige, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Solna stad har haft nära kopplingar till Kjerstin Dellerts Confidencen genom åren. Ett av många exempel är de middagar som ordnas för de som varit anställda i kommunen i 25 år, som av tradition hålls på Confidencen. Kjerstin Dellert deltog ofta vid dessa tillfällen för att kort berätta om teaterns historia och kanske framföra en aria eller två. Vid något av dessa tillfällen gjorde hon glansfull entré på scenen i en glittrande galaklänning med frasande volanger, och när välkomstapplåderna klingat av inledde hon sitt anförande med orden:
- Jag borde väl börja med att be om ursäkt för att jag kommer iförd arbetskläder.

Så kan ett ljust minne av Kjerstin Dellert se ut, och denna betydande kulturpersonlighet har givetvis varit upphov till oräkneliga sådana. Vi är många som alltid kommer att minnas Confidencens egen primadonna.

Läs också: Confidencen sörjer Kjerstin Dellert

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia med Kjerstin Dellert vid en galakonsert på Confidencen, hösten 2007.

Dela: