Herta Fischer har gått bort

Pianisten Herta Fischer somnade in natten till den 24 januari. Herta är en välkänd kulturpersonlighet i Solna som utöver sin långa karriär som konsertpianist hade återkommande samarbeten med Solna stadsbibliotek.

Herta Fischer

Herta Fischer kom till Sverige som artonåring 1938, då hon flydde den oroväckande utvecklingen i Österrike tillsammans med sin mor. Herta, som redan då varit konsertpianist i flera år, kom sedan att stanna i Sverige och blev med tiden en etablerad kulturpersonlighet i sitt nya hemland.

I Solna har Herta varit särskilt aktiv, både som politiker och engagerad kulturperson. Inte minst har hennes Wienercaféer på biblioteket i Solna centrum varit uppskattade och välbesökta genom åren. Så sent som i december hade Herta kontakt med biblioteket, och vårens wienercaféer var redan planerade.

Herta hade också gått med på att delta i ett hyllningsprogram som stadsbiblioteket tagit initiativ till, och som skulle genomföras under året. Programmet skulle handla om Hertas rika liv i människors och kulturens tjänst - ett liv som nu alltså är till ända.

Herta Fischer blev 98 år gammal.

--------------------------------------------------------------------------------------

Hör mer om Herta Fischers liv i den P2-dokumentär från 2014 som återsändes nyligen med anledning av Förintelsens minnesdag:
Herta Fischer - musikdrama under ett turbulent 1900-tal

--------------------------------------------------------------------------------------

Dela: