Här är årets kultur- och Krausstipendiater

Namnen på 2019 års kultur- och Krausstipendiater offentliggjordes fredag 17 maj vid ett evenemang på Solna kulturskola. Stipendiaterna har utmärkt sig inom sång, musik, design och dans. Stipendieutdelning sker under nationaldagsfirandet i Hagaparken den 6 juni.

Om stipendierna

Sedan 2018 är kulturstipendiet uppdelat i tre ålderskategorier: barn 8–15 år (5 000 kr), unga 16–21 år (15 000 kr) och vuxna över 21 år (20 000 kr).

Krausstipendiet (15 000 kr) delas ut till unga talanger inom klassisk musik till minne av Johan Martin Kraus (1756-1792). Det sistnämnda stipendiet kan sökas av alla som bor i Stockholms län.

Solna stads Krausstipendium

Linn Jansson

2019 års Krausstipendiat är sångerskan Linn Jansson. Vid offentliggörandet framförde hon arian Sången till månen ur Dvoraks opera Rusalka, och berörde de närvarande på samma sätt som hon berörde stipendiejuryn.

Juryns motivering

För ett genuint musicerande och en synnerligen vacker och uttrycksfull klang som berörde på djupet.

Solna stads kulturstipendium

Tre personer delar på stipendiesumman för 2019 års kulturstipendium.

Jade Cropper

Jade Cropper

Juryns motivering

Med hårt arbete och stor hängivenhet har Jade Cropper på kort tid lyckats göra sig ett namn i den svenska design- och modevärlden. Hennes normbrytande kreationer och sensationella scenkostymer inspirerar långt utanför Solnas gränser.

Ellen Andersson

Ellen Andersson

Juryns motivering

Ellen Andersson spelar elbas och kontrabas, arrangerar och komponerar; hon går sin egen väg. Hennes bredd och hängivenhet till musiken inspirerar. En basist står oftast i bakgrunden - men nu är det Ellens tur att kliva fram. Hon är en förebild med stor potential som vi hoppas få se både i och utanför Solna i framtiden!

Vilmer Larsson

Vilmer Larsson

Juryns motivering

Vilmer Larsson har dansat in i juryns hjärta. Han har redan i unga år skaffat ett eget uttryck och en scenpersonlighet. Hans omvittnade engagemang för dansen inspirerar både medaktörer och publik. Han är en förebild med stor potential som vi hoppas få se både i och utanför Solna i framtiden!

Dela: