Konsten i Solnas tunnelbana

Följ med på en specialvisning av konsten på fem av Solnas tunnelbanestationer tillsammans med konstguiden Marie Andersson. Dessa stationer är alla helhetsgestaltade så kallade grottstationer, typiska för 1970- och 1980-talen.


Under visningen besöker vi:

  • Solna centrum - konstnärerna Anders Åberg och Karl-Olov Björk gestaltade stationen 1975 med röd himmel och grönt skogslandskap i en bildberättelse om klimatet, landsbyggdens avfolkning och vårt Gamla Hagalund.
  • Näckrosen - dess referenser till Filmstaden och platsens historia har gestaltats av konstnären Lizzie Olsson-Arle 1975.
  • Västra skogen - tunnelbanans största station, uppförd 1975, där vi bland annat hittar konstnären Sivert Lindbloms egen profil på flera ställen.
  • Huvudsta - Per Holmbergs gestaltning från 1985 har titeln "Hängande trädgårdar" och har inspirerats av ett av världens sju underverk, Semiramis hängande trädgårdar i Babylon.
  • Solna strand -Takashi Narahas verk "Himmelen av kub" (1985) som påminner oss om att trots mörkret här nere finns himlen och ljuset där uppe.

Fri entré men anmälan krävs och samtliga deltagare måste ha en giltig färdbiljett.

Datum och tid:
14 mars kl 17.30
8 april kl 12

Mötesplats: Solna centrum T-bana, biljetthallen mot Solna centrum och busstorget

Anmäl dig här

Dela: