Om bilderna

I "Ozzys resa" har fotografierna lånat sig till sagan; platserna och personerna är förstås inte helt med sanningen överensstämmande där, även om några bilder faktiskt är precis vad de utger sig för att vara. De fakta vi har tillgång till om bilderna kan ni läsa mer om här.

Bilderna och texterna kan också laddas hem genom denna länk (PDF-dokument, 4,7 MB).

Se också fler av bildarkivets 13 000 bilder på solna.se/bildarkivet.

Bild ur boken Ozzys resa

Vy från Hagalund mot Centralskolan och Huvudsta municipalsamhälle

Gamla Centralskolan, byggd 1874, är Solnas äldsta bevarade skolbyggnad ritad av Axel Kumlien ( mest känd som arkitekten bakom Grand Hôtel i Stockholm) Här etablerades Solnas första bibliotek 1914. I början av 1970-talet bytte skolan namn till Björkbacka och sedan dess har huset använts till en rad olika ändamål. Nu etablerar sig Solna Enskilda Montessoriskola där – och området får en skola igen!

Bild ur boken Ozzys resa

Dagny Lund åker skidor i Hagaparken 1920.

Hagaparken vid Brunnsviken har varit Solnabornas, och Stockholmarnas, lustpark i hundratals år, sommar som vinter.

Bild ur boken Ozzys resa

Huvudsta municipalsamhälle

Vid sekelskiftet 1900 lät godsägaren på Huvudsta gård, Max Wibom, stycka av tomter till försäljning. Det avstyckade området kallade han Nya Hufvudsta. Tomterna bebyggdes av en blandad skara köpare: byggmästare, fabrikörer, ingenjörer likväl som arbetare. 1903 inrättades ett municipalsamhälle under namnet Nya Huvudsta i Solna landskommun. Detta år hade Huvudsta 2800 invånare. Sju år senare fanns det 3344 Huvudstabor.

Så växte Huvudsta, tack vare järnvägen, upp som en förstad till Stockholm med inte mindre än två egna järnvägsstationer, Huvudsta station och Huvudsta central. Båda är numera nedlagda. Men i vår tid kommer det att byggas en ny pendeltågstation ungefär mittemellan de två gamla Huvudstastationerna, i samband med att Mälarbanan byggs ut.

Bild ur boken Ozzys resa

Litet hus bredvid fastigheten Kronoborg.

Huset låg i kvarteret Stenbrottet, Huvudstagatan 24, på 1920-talet. Kvartersnamnet skvallrar om den stenbrytning som i stor skala gav arbete åt många Huvudstabor förr.

Bild ur boken Ozzys resa

Köket

Så här kunde ett kök i Solna se ut på 20-talet. Köket finns i Öbergs hus, ett av gårdshusen vid Olle Olsson Hagalund-museet, i Hagalund. Husen byggdes 1891 och här hyrde familjen Öberg in sig med sitt sadelmakeri i bottenvåningen, och två rum och kök på övervåningen. Hunden Ozzy har, som synes, kunnat göra ett besök här i verkligheten, eftersom lägenheten finns bevarad nästan precis som den såg ut på 20-talet. Den används numera till programverksamhet på kultur- och fritidsförvaltningen. Bland annat har många barn hört och sett "Ozzys resa" här!

Bild ur boken Ozzys resa

Det badande barnet

Barnet är okänt, som så många personer på gamla fotografier. Kanske någon läsare vet mer om det badande barnet?

Bild ur boken Ozzys resa

Katt

Vad katten heter och var den egentligen satt vet vi inget om, men katter behövdes sannerligen i Solna för 100 år sedan. Det fanns råttor och möss i överflöd, så katterna hade fullt upp med att hålla dem borta från husen.

Bild ur boken Ozzys resa

Vattenlek

Bilden av barnens vattenlek har okänt ursprung. Pojkarnas relativt propra klädsel antyder att de antagligen inte hör hemma i Huvudsta.

Bild ur boken Ozzys resa

Bazarlängan

Bazarlängan låg på Landsvägen 12 (numera Sundbybergsvägen) vid Huvudsta torg, och var en sorts föregångare till våra moderna köplador; många affärer i samma hus, med det mesta du behöver. Bazarlängan fanns kvar ända till 1964. Ölutköraren och hans tappra hästar fångades på bild på 1920-talet.

Bild ur boken Ozzys resa

Huvudsta skola

Skolan ligger längst till höger i bild. Det vackra huset byggdes 1909 och arkitekten var David Lundegårdh. Efter att länge tjänat som folkskola blev huset hemvist för musik- och dansskola och så småningom utvidgades verksamheten till Solna Kulturskola. Bilden är tagen 1918 och adressen är kvarteret Rådslaget /Polhemsgatan. Pojkarna på yttersidorna heter Sixten och Gillis Lindqvist. Vet du kanske vem han i mitten var?

Bild ur boken Ozzys resa

Bageri

Bageriet låg på Storgatan 14, i fastigheten Björneborg i Huvudsta. Personerna på bilden heter Viktor, Bertil och Hugo, men vad de hette i efternamn har inte dokumenterats.

Bild ur boken Ozzys resa

Höstfest i Hanneberg 1924.

Gårdsfester var en relativt vanlig företeelse för 100 år sedan. Barnen på bilden, som alla bodde i Hanneberg, hade tillverkat sina egna festkläder i kräppapper.

Bild ur boken Ozzys resa

Anna

I kvarteret Järven befann sig Anna Gustavsson när hon fångades av fotografen utanför Lövsborg i Huvudsta någon gång mellan 1920-22.
Fastigheten Lövsborg låg på Bländagatan 10. Bilden är ovanlig eftersom kvinnan verkar fullkomligt avslappnad, och t.o.m. ler mot kameran, något som inte var brukligt på äldre foton.

Bild ur boken Ozzys resa

Rudsjön omkring 1900.

I början av 1900-talet var stora delar av det nuvarande Skytteholmsfältet och Solna Centrum täckt av vatten. Detta vatten kallade man Träsksjön och senare Rudsjön. Namnet Rudsjön fick den för sin rikedom på rudor (därav namnet Rudviken, bostadsområdet sydost om Solna C). Under den första hälften av 1900-talet började man torrlägga sjön. Troligen är fotot är taget från södra sidan av sjön med objektivet riktat norrut mot de östra delarna av Vireberg och att den höjd man ser till höger på bilden är den höjd på vilken Ekensbergskyrkan ligger idag.

Bild ur boken Ozzys resa

Råsunda idrottsplats, 1920-tal.

Vy från söder med Råsunda samhälle i bakgrunden, 1920-tal. Idag går tvärbanan ungefär där vägen ligger, och Solna centrum finns till höger om fotografen.

Bild ur boken Ozzys resa

Råsunda idrottsplats, OS-arena 1912.

Match på Råsunda idrottsplats mellan Tyskland-Österrike vid OS 1912.

Bild ur boken Ozzys resa

Löpare

Löpare utanför Råsunda IP som den såg ut vid Olympiaden 1912.

Bild ur boken Ozzys resa

Spårvagnen på linje 3 vid Haga, ca 1910.

Konduktören i mitten hette Axel Ljung.

Bild ur boken Ozzys resa

Stockholmsvägen (numera Råsundavägen), kvarteret Spiran.

Spårvagn nummer 3 står för det maskinella inslaget i stadsbilden, förövrigt är det hästkrafter och människokraft som gäller fortfarande.

Bild ur boken Ozzys resa

Folksamling i Råsunda.

Till höger ligger kvarteret Kronan. Vi kan känna igen oss på platsen, än idag!

Bild ur boken Ozzys resa

Råsundavägen ca 1930.

Kanske fotografen fångade en berömdhet med privatchaufför, på väg från Filmstaden - som ju hade sina glansdagar vid denna tid.

Bild ur boken Ozzys resa

Kött- och speceriaffären i Lilla Alby, Albygatan 12.

Innehavarinnan fru Emma Bergström och biträdet Signe fotograferades 1920. Lilla Alby var tidigare en del av Solna, men tillhör idag Sundbyberg.

Bild ur boken Ozzys resa

Interiör från Ellenhills gård vid Råstasjön, före 1915.

Arkitekt Hugo Sandberg, som var med och formgav Råsunda stenstad början av förra seklet, bodde där.

Bild ur boken Ozzys resa

Två Råsundabor

Rickard Karlsson med dottern Siv, Stockholmsvägen/Råsundavägen, år 1923.

Bild ur boken Ozzys resa

Skolklass

Troligen från Ellenhill. Lärarinnan hette Ruth Nilsson.

Bild ur boken Ozzys resa

Konstnären Arvid Tydén målar med Rudviken i bakgrunden, ca 1920.

Han var en av Solna hembygdsförenings grundare och verkade under många år som fornforskare med att dokumentera Solnas historia. I sitt arbete som brevbärare i Huvudsta gjorde han en stor insats genom att sätta namn på gatorna i det gamla municipalsamhället som till en början saknade vanliga adresser. Från början var det fastigheternas namn som angav adressen (Kronoborg, Björneborg och Lövsborg nämns ovan) men Arvid Tydén kom att göra området litet mer stadslikt.

Dela: