Kulturhistoria

Solna är inte bara en modern storstadskommun. Bakom den moderna fasaden och strax bortom bilvägarna finns en kulturhistorisk skatt med byggnader och miljöer som vuxit fram genom århundradena.

Det historiska arvet

Solna har ett kungligt arv från 1600- och 1700-talen. Det är mest märkbart i den del som utgör ena halvan av Nationalstadsparken, också känd som Ekoparken. Här, runt Brunnsviken, hittar du både Hagas unika slotts- och parkmiljöer och Ulriksdals slottspark med Orangeriet, Confidencen med mera. I Karlberg, som gränsar till Kungsholmen, hittar du ett annat slott med kungliga anor, och även i södra Solna, vid Huvudsta strand, finns ståndsmässig historia i form av Huvudsta slott.

Solnas moderna historia

Längre fram i historien hittar vi mycket annat för dig som är kulturhistoriskt intresserad. Arkitektur, trädgårdskonst, idrottsframgångar, stadsplanering med mera har också bidragit till att forma den stad vi ser idag. Vad vore dagens Solna utan rivningen av kåkstaden Hagalund och uppförandet av miljonprogramsområdet Blåkulla, till exempel? Och hur förändras upplevelsen av staden nu när Råsunda Fotbollstadion rivits och Friends Arena istället tillkommit som del av Arenastaden där även Mall of Scandinavia ligger?

Dela: