9 - Solna Vikings (Solna IF)

I och med att Sporthallen (numera Vasalundshallen) kom till tände ett antal gymnasister i Solna läroverk på basket och 1959 startade Solna IF sin basketsektion på initiativ av Carl-Axel "Acke" Dalen.

Den dåvarande förutseende idrottsstyrelsen i kommunen hade tidigare samma år anställt Acke som idrottskonsulent. Acke var en mycket dynamisk och initiativrik person som snart fick snurr på framför allt friidrott och basket. Han ordnade bland annat klasslagsserier i basket, de första i sitt slag i landet. Inte mindre än 179 lag deltog som mest. Förutsättningarna var goda, eftersom det gick att spela basket i alla gymnastiksalar och konkurrensen inom basketen var obefintlig i kommunen.

Under 70-talet hade Solna IF fortfarande många lag igång men under 80-talet minskade antalet till cirka tjugo lag, ett antal farmarlag i Spånga och Järfälla oräknade. I Solna IF:s första seniorlag fanns en ung man vid namn Kristofer Hahne, som blev klubbens alltiallo: ordförande, lagledare, materielförvaltare, idékläckare och senare klubbdirektör.

Hungriga juniorer

1963 gick Solna IF upp i högsta serien, Div. I norra, med ett lag som mest bestod av "hungriga" juniorer.

Sjuttiotalet kom att bli basketens decennium. Åter var Solna IF föregångare genom att 1972 engagera amerikanen Ed Klimkowski som spelande coach. Klimkowski lyfte laget med sina nya taktiska kunskaper, sina hårda träningsmetoder, men framför allt entusiasmerade han hela laget med sin enorma kämpaglöd på plan. Redan första året tog laget SM-guld. Solna hade med Ed Klimkowskis hjälp brutit Alviks långa segersvit och samtidigt brutit en mental barriär - det gick att vinna över Alvik, det gick att bli bäst. Under ledning av en annan amerikan, Charles Barton, lyckades Solna vinna SM-guld både 1984 och 1985. Efter en tolv år lång period med amerikanska coacher tog den genuine Solnakillen Rolf "Våfflan" Nilsson över och lyckades samma säsong leda laget till klubbens fjärde SM-guld.

I Solna IF har det hela tiden satsats lika friskt på kvinnor som på män, varför klubben tidigt också etablerade sig i dameliten. Liksom i alla andra idrotter har det varit svårt att få kvinnliga ledare, men det finns lysande undantag som Karin Laukanen. Den landslagsmeriterade Karin har varit sitt Solna IF trogen i 20 år och är nu biträdande coach för damlaget. Till damlaget värvades amerikanskan Tammy Jackson, som hade stor del i Solnas IF:s segersvit med tre SM-guld i rad, 1985, 1986 och 1987. Med damernas guldmedaljer är Solna fyra i den nationella medaljligan.

Plantskola för basket

Solna IF har sedan starten satsat målmedvetet på sina ungdomar och också fått betalt för det. Utöver nämnda SM-tecken bör nämnas att klubben är ojämförligt den som har lyckats skola fram flest elitspelare i basket som till exempel Peo Lefwert, Jan Hjort, Werner Schaffer, Thomas Nordgren, Lennart Widegran, Peter Mellström och Mattias Sahlström. Tolv av Sveriges femtio bästa spelare genom tiderna är fostrade i Solna IF:s ungdomslag.

1994 kunde klubben lägga nya framgångar på ungdomssidan till de tidigare: SM-Guld HU 20, HJ och B-juniorer herrar samt SM-silver för DJ och B-juniorer damer. Solna är efter Södertälje BBK den basketklubb i landet som vunnit flest SM-guld ungdoms- och juniornivå.

Till säsongen 1994/1995 anställdes Bengt Wiström som headcoach för herrlaget. Han initierade nya idéer inte bara i laget utan också i marknadsföringen av klubben. Det senare ledde till att Solnahallen fylldes med åskådare och därmed ytterligare populariserade basketboll i föreningens upptagningsområden. Publikrekordet slogs under kvartsfinalerna mot Kärcher, då Solnahallen proppades igen med 2 333 åskådare.

Riksskatteverket tvingade fram konkurs

Den 27 april 1999 är en svart dag i klubbens historia. Då föll klubban i Solna Tingsrätt som förkunnade att anrika Solna Idrottsförening försatts i konkurs. En konkurs som framtvingats efter att Riksskatteverket granskat föreningens räkenskaper och ändrat på tolkningen av den så kallade artistskatten, vilken alla basketklubbar (och många andra idrottsklubbar) begagnat sig av. Solna IF eftertaxerades med 3,2 miljoner, vilket tvingade klubben i konkurs.

Den för ändamålet bildade föreningen Solna Vikings köpte konkursboet och kunde med stöd av Solna stad behålla den stora ungdomsverksamheten och elitlagen. Som en konsekvens av konkursen uteslöts herrlaget ur Basketligan, men var redan två säsonger senare tillbaka i högsta serien.

Och redan 2002 vann Solna Vikings damer sitt klubbens fjärde SM-guld efter finalseger mot Norrköping. Det var inledningen till en framgångssaga under 2000-talet, bara några år efter konkursen.

2003 vann herrlaget klubbens fjärde SM-guld, medan damlaget tog SM-silver, bägge representationslagen i SM-final med andra ord.

Landets meste landslagsman

Herrlaget anfördes av Sveriges meste landslagsman och mest meriterade basketspelare genom tiderna, Mattias Sahlström som återvänt till moderklubben efter en framgångsrik karriär som utlandsproffs.

Ett annat starkt spelarnamn är Lesli Myrthil, i flera år lagkapten och landslagspelare. Lesli är klubbens stora affischnamn och självklara fanbärare med sin positiva inställning, stora Solnahjärta och karisma.

2004 vann damlaget återigen guld, det femte i ordningen, efter tre raka finalsegrar mot Brahe Basket. I damlaget framstår lagkaptenen Anna Höglund som ledde sitt lag till tre SM-guld med damerna under 2000-talet.

Nu har klubben växt i omfattning och i takt med framgångarna kring elitlagen även sjösatt flera sociala projekt, där Tjejkraft är den mest omtalade och lyckade. Tjejkraft är ett mentorprogram, där damlagets stjärnor jobbar i skolorna med unga flickor för att stärka deras självkänsla, bland annat genom att vara positiva förebilder.

2006 var Solna Vikings återigen i SM-final med bägge representationslagen. Herrlaget förlorade tyvärr mot Plannja men damlaget erövrade sitt sjunde guld genom att besegra Luleå i tre raka matcher.

Två år senare, 2008, lyckades klubben med en av de största bedrifterna i Solnas stolta idrottshistoria, nämligen att bli både svenska mästare och mästarinnor samma år. Bland många tongivande spelare kan nämnas Leslie Myrtel och på damsidan Jurgite Kausaite.

Dela: