4 - Huvudsta IS

(Text: Mikel Hagman och Urban Dahlberg)

Som så många andra föreningar vid den tiden bildades Huvudsta Idrottssällskap av ett gäng tonårsgrabbar, förmodligen entusiasmerade av Stockholmsolympiaden 1912. I klubbens jubileumsskrift från 1962 är det svårt att utläsa vem som var den förste ordföranden, men bland stiftarna märktes A och H Bergman, E och A Eriksson, E Bäckström och O Gillberg.

Från början sysslade medlemmarna med friidrott, ty det var den billigaste grenen att utöva. Som idrottsplats användes en plan på ängen där det blivande Huvudsta torg kom att ligga (invid dagens polishus). Klubben växte i takt med att flera grenar vann inträde. Jämte fotboll, som kom att bli huvudgrenen, fanns terränglöpning, bandy, skidor, cykel och boxning. När Stockholms Fotbollförbund såg dagens ljus 1917 anmälde klubben ett lag till seriespelet. Föreningen avancerade i seriesystem under de följande åren och 1925 nådde man ända upp till Östsvenskan, vilket var seriesystemets näst högsta nivå. Efter denna snabba framfart genom seriesystemet blev det lite lugnare inom fotbollssektionen några år framöver.

Bra boxare

Samtidigt växte sig boxningssektionen stark och blev snabbt föreningens framgångsrikaste sektion. Framgångarna lät inte vänta på sig och såväl juniorer som seniorer var framgångsrika. Boxare från klubben höll sig väl framme i de Svenska mästerskapen, vilket ledde till både SM-guld och landskampsuppdrag. 1937 bröt sig boxningssektionen ur Huvudsta IS och bildade Huvudsta Boxningsklubb.

Under 40-talet startades en sektion för damhandboll som levde fram till 1960. Strax efter kriget bildade klubben en ishockeysektion som dock upplöstes 1956. Bowlingen var under många år, från 70-talet fram till mitten av 90-talet, en stark sektion, som även engagerade många ungdomar. En stark bidragande orsak till detta var den bowlinghall som byggts i Solna Centrum. När hallen försvann i samband med bygget av det nya inglasade inomhuscentrumet flyttade verksamheten till Sundbyberg, där den levde vidare tills den lades ned i mitten på nittiotalet. Även bandy levde länge vidare i Huvudsta IS, ända till 1974.

Tvåfaldiga mästare i Stockholm cup

Man fortsatte att spela fotboll i föreningen och det var Hagalunds IP som ofta var hemvisten för lagets matcher. Tabellmässigt hände inte mycket under åren. Det var ofta nära serieseger men några fullträffar blev det sällan. I början av 60-talet hade det svart/vitrandiga fotbollslaget dock tagit sig upp till dåvarande division 3 (idag motsvarande div 1). Men efter några år på denna för tiden höga nivå började en kräftgång i seriesystem som tog sällskapet ända ned till division 4. I slutet av 80-talet lyckades klubben samla ihop styrkorna och nu inleddes en framgångsrik period i sektionens historia. Huvudsta IS avancerade upp till division 4 och vann Stockholm Cup två gånger på kort tid, 1991 och 1993. Det är en unik bedrift, eftersom Huvudsta IS är den klubb med lägst tabellplacering som lyckats vinna denna cup. Under denna tid lyckades lilla Huvudsta IS värva flera namnkunniga spelare som visserligen passerat zenit men som hade mycket att ge på denna nivå. Eller vad sägs om spelare som Thomas Johanson och Robert Veronese, bägge med allsvenskt förflutet i AIK; senare kom även Mats Rohdin (AIK och Öster), Glenn Rönnberg (AIK) och hans bror Micke Rönnberg (Hammarby och Malmö).

Månen vakar

Ett par ledare som bör nämnas i samband med denna framgångstid är tränaren Marino Miskulin och lagledaren Owe Bohlenius. En artikel om Huvudsta IS kan inte heller förbise Arne "Månen" Persson, en ledare med ett stort hjärta för klubben. Efter att i flera decennier varit verksam i föreningen som bland annat materielförvaltare, lagledare och ordförande, håller han även idag, 80 år fyllda, sitt vakande öga över klubben som bland annat styrelseledamot och ansvarig för klubblokalen, numera belägen på Råsunda IP.

När vi nu är inne på 2000-talet kan vi konstatera att det blivit väldigt kostsamt även för en liten förening att driva en verksamhet. Vilket återspeglar sig i såväl bredd på verksamhet som i tabellplaceringar. Idag, 2007, har klubben ett seniorlag som vann sin serie och därmed avancerade från division 6.

Det finns inga stora spelarnamn som skolats i Huvudsta IS, men spelare som Fredrik Giesecke och Leo Samuelsson tog i alla fall steget vidare till AIK. En stor stjärna har dock några tunna rottrådar i Huvudsta IS: Kurre Hamrin, en av svensk fotbolls allra största spelare, började som knatte i Huvudsta IS innan han en kort tid spelade i Råsunda IS, varifrån han som tolvåring hamnade i AIK.

Det är när drömmarna om allsvenskan, landslaget och ett fett proffskontrakt förbytts till insikt om den egna förmågans begränsning, som många spelare hamnar i en klubb som Huvudsta IS. Det är inte glamoröst, men spelarna har roligt och trivs tillsammans i den kamratliga anda som alltid präglat denna gamla klubb.

Fakta

Bildad: 16 juni 1912
Färger: svartvitrandiga tröjor, svarta byxor och vita strumpor
Ca 150 medlemmar, där 35 är aktiva
Verksamhet: fotboll, ett lag i div 6
Ordförande: Mikael Hagman

Dela: