30 - En blick i idrottens kristallkula

Det finns många frågetecken inför idrottens framtid. För första gången sedan idrotten etablerade sig som bred folkrörelse börjar antalet utövare minska, vilket förhoppningsvis borde oroa våra politiker. Ungdomsidrottens stora uppsving kom i samband med en lång period av ekonomisk tillväxt och tämligen stark kommunal ekonomi. Kommer vi att ha råd med stora, dyra anläggningar eller tvingas vi inrikta oss på idrottsgrenar som inte är så beroende av lokaler? Bandyn får konstfrusen is på Berghamra 2008, vilket gör att AIK:s damer äntligen kan spela i Solna. Men kommer bandyn att klara de hotande klimatförändringarna? Slår nya grenar med billig utrustning ut gamla traditionella för utövaren kostsamma grenar; tar innebandyn över ungdomsishockeyns roll? Eller blir det trots allt dyra idrotter som amerikansk fotboll, som med hjälp av satellit-TV och marknadsföring kommer att dominera.

Kanske spelar Solnas ungar i framtiden basket på gatan som i USA. Fast då heter det väl "streetbasket". Får tvåmannavolleyboll, som stadigt vinner nya utövare varje sommar på badstränder, sitt berättigade genombrott? Men då måste det nog heta "beachvolley".

Förhoppningsvis blir vi allt mättare på att passivt konsumera idrottsdramer på TV och stiger upp ur TV-soffan för att åter fylkas på läktarna på Råsunda Stadion och senare den nya nationalarenan. Eller i Sporthallen, där Solna IF spelar om SM-tecknen i basket. Eller ännu roligare: volleybolldamerna vinner SM inför fullsatta läktare och miljoner TV-tittare. En go'bit som solnaborna kan se "live". Och om man får drömma till ordentligt så vore det mycket roligt att få se AIK spela elithockey i Solna. Det var 46 år sedan AIK tvingades lämna månskensrinken på solnais…

Invånarna i Solna stad kan och bör vara stolta över sitt rika idrottsutbud. Idag bildas sällan några nya idrottsföreningar; tvärtom läggs de gamla ned i en alarmerande takt. Inte så att ungdomsidrotten därmed minskar utan de stora klubbarna suger upp detta intresse. Men nog vore det roligt ifall några ungdomar i likhet med Råsunda IS och Huvudsta IS stiftare bildar nya föreningar.

Dela: