3 - Råsunda IS

Olympiaden inspirerade

Även i det i jämförelse med Hagalund lite förnämare municipalsamhället Råsunda fanns det år 1912 grabbar som var inspirerade av de pågående olympiska spelen i Stockholm och som ville tävla själva. En julikväll samma år stod ett blandat gäng unga arbetare och "kissedoggar", som läroverkspojkarna kallades av knegarsönerna, och tittade på Olle Hjortzbergs vackra olympiaaffisch. Någon sa: "Låt oss bilda en idrottsförening!" och så skred de till verket. Bland stiftarna av klubben, som man döpte till Råsunda IS, kan nämnas Sven Sandstedt, bröderna Erik och Gösta Zetterlund, Erik Skjöld, Johan Johansson, Erik och Herbert Nilsson, Erik Larsson och Knut Kalén. Den förste ordföranden som valdes "på riktigt", det var 1913, hette Helge Nilsson. I Råsundas IS juniorlag i fotboll fanns 1917 bl a Pära Kaufeldt, sedermera AIK:s genom tiderna främste målgörare.

Under de första åren höll råsundaiterna till nere vid Råstasjöns södra strand, där man så gott sig göra lät anordnade hopp- och kastgropar. Långdistansträningen gick över Golfängarna. Det var också vid Råstasjön man arrangerade klubbens fester. Sprinterlöpningar ordnades på vägen framför Ellenhill, urcellen till samhället Råsunda. I "Gula paviljongen", det vill säga läktarbyggnaden på gamla Råsunda IP, arrangerades dans och fester.

Bandylaget i allsvenskan

Utöver friidrotten sysslade medlemmarna med simning, orientering, skidlöpning, bordtennis fotboll, bandy och senare ishockey. I bandy höll laget länge till i den s k Pokalserien. Efter en nedgång under 30-talet fick den skicklige ledaren Erik "Kasper" Johansson åter fart på lacknystanet och RIS avancerade i början av 40-talet till division 2. Säsongen 1947 var det till och med dags för en säsong i Allsvenskan och Råsunda IS fick ta emot Bollnäs, Edsbyn, Sandviken m fl stora bandyklubbar på Råsunda kommunala.

I det allsvenska laget spelade bl a AIK:s och fotbollslandslagets Börje Leander, f d allsvenske Arthur Svensson och nämnde f d allsvenske spelaren Kasper Johansson.

Med 80-talets dåliga vintrar har bandyn tyvärr töat bort även i RIS. Före femtiotalet fanns också sporadiskt ishockey bland grenarna. Därefter satsade klubben mer och mer på den dyra ishockeysporten och laget kvalificerade sig 1960 för division 2, men ledningen fann att ett deltagande skulle bli alltför kostsamt och beslöt att lägga ned sektionen.

"Kalle G"

Intresset för fotboll svalnade, sektionen var till och med nedlagd ett tag, men fick småningom ny fart. Men någon riktig ordning blev det inte förrän 1943, då eldsjälen Karl-Erik Gustavsson, "Kalle G ", satte fart på fotbollen. 1957 engagerades Lars "Lacke" Hall som spelande tränare och några år senare kom f d landslagsspelaren och AIK:aren Kurt Liander i samma roll. Dessa båda medverkade till att föra Råsunda mot de högre fotbollshöjderna, och i slutet av 60-talet och början av 70-talet hade Råsunda sin storhetsperiod med fem säsonger i näst högsta serien med spelare som Ola Lagerkvist, Rune Karlsson, Curt Sjölund, Bosse Falk och Ulf Karlsson för att nämna några. Flera av dem har senare gjort stora ledarinsatser i klubben.

Under 90- och 2000-talet pendlade herrlaget mellan division 2 och som lägst division 4, vilket bortsett från dagens nomenklatur i praktiken är divisionerna 4 och 6. De mest framstående spelarna under denna tid är bland andra Anders Hjelm, som senare blev lagkapten i AIK, Daniel Hoch, som var en av spelarna som tog sig till Gothia Cup-final och även blev svensk mästare i AIK 1998, Pär Millqwist, som via en sejour i Djurgårdens IF också hamnade i AIK; Krister Nordin är ytterligare än spelare som representerat Råsunda IS innan han blev allsvensk i både Djurgårdens IF och AIK, där han blev svensk mästare 1992 och 1998. Råsunda har som synes fostrat många bra fotbollsspelare, den största blivande stjärnan var förstås Kurt Hamrin som spelade i klubbens pojklag i mitten av fyrtiotalet, innan AIK fick upp ögonen för detta stora löfte.

Klubbens 80-årsjubileum firades stillsamt 1992, men åren därpå händer desto mer: 1994 är en milstolpe; då var det äntligen dags att inviga det efterlängtade klubbhuset på Råsunda IP. Där finns förutom klubbrum även utrymme för klubbens konsulent Ulf Jernberg som sedan 1988 varit en sorts garant för klubbens existens. Klubbhuset har betytt mycket som både samlingsplats och administrativt nav.

I brist på framgångar för klubbens representationslag kan det vara värt att nämna att pojklaget i fotboll, födda -78, spelade final i Gothia cup, en av världens största ungdomsturneringar. Även i den klassiska S:t Erikscupen kunde lilla Råsunda IS notera två finaler i början av 2000-talet.

I början av sjuttiotalet startade Råsunda damfotboll och laget har mest hållit till i de nedre serierna och 1995 var det till och med så illa att damernas representationslag lades ned. Men 2006 väckte klubben åter liv i damfotbollen i lägsta serien, division 5, men redan 2008 var det dags att åter lägga ned denna verksamhet.

År 2002 var det dags för jubileum igen, då det var dags att fira klubbens 90-årsdag med stor fest på Råsunda IP. Lämpligt nog lyckades klubbens pojkar födda 1984 ta sig till final i S:t Erikscupen detta jubileumsår.

I samband med ett jubileum är det på sin plats att nämna några tongivande ledare åren kring jubileumsåret: Bjarne Lunnelid, Berndt Cedergren, Peter Berglund och Lasse Fornander.

Knappt hade jubileumsyran lagt sig förrän Råsunda IS drabbades av något av det värsta som kan hända en förening; några ungdomar som gick förbi klubbhuset sköt raketer på det och det slutade så olyckligt att en hamnade i hängrännan och satte eld på huset. Nittioett år av historik gick därmed upp i rök. Redan följande år stod det ombyggda klubbhuset klart. Många personer hjälpte klubben med material och ekonomisk hjälp.

Nytändning med innebandy

1990 hängde Råsunda IS på trenden och startade innebandy, vilket känns rätt med tanke på klubbens stolta traditioner i bandy. Från början omfattade verksamheten endast ungdomslag, men 1994 bildas ett herrlag och året därpå, då damlaget i fotboll lades ned, bildades även ett damlag i innebandy. I denna moderna gren firade klubben flera framgångar och 2003 debuterade herrlaget i elitserien. En så framstående position har inte Råsunda IS haft sedan bandylaget spelade i allsvenskan 1947 och när fotbollslaget spelade i gamla division 2 (då näst högsta serien).

Avancemanget kom till genom både idrottsliga framgångar och en sammanslagning med Solna Innebandyförening. Damlaget var lika lyckosamma, även om avancemanget till innebandyns finrum 2001 enbart fick tillskrivas fru Fortuna; genom att tre andra klubbar tackade nej till kvalspel stod Råsunda IS i tur. Men lyckan var kortvarig, laget åkte ur serien utan att ta en enda poäng. Däremot kunde lilla Råsunda IS ståta med sin första och enda landslagsspelare i innebandy, Sanna Rådström, som år 2000 togs ut till U 19-truppen. Herrlaget, däremot, tog steget upp i division 1 och fortsatte av bara farten upp till elitserien.

Att spela innebandy på hög nivå renderar dock sällan några stora intäkter, däremot stora kostnader. De bistra ekonomiska kraven gjorde att klubben såg sig tvungen att liera sig med en ny sponsor som dock krävde att ha med sitt företagsnamn i klubbnamnet; det nya namnet på innebandylaget blev därför Capeiro/Råsunda IS. Med nya ekonomiska muskler lyckades herrlaget åter ta sig upp i elitserien efter att ha vunnit division 1 norra och kvalserien före Södertälje. Ekonomin förblev dock dålig, varför klubbens medlemmar beslöt att överlåta elitspelarna till Täby IBF.

Fakta

Bildad: 3 augusti 1912
Färger: vita byxor, blå tröja med vita inslag, under vissa tider även röda inslag
Hemvist: Råsunda.
Medlemmar: c a 600
Verksamhet: fotboll, herrlag i division 2, 15 ungdomslag; innebandy: damlag i division 1, 13 ungdomslag.
Meriter: en säsong i allsvenskan i bandy (högsta serien), 5 säsonger i division 2 i fotboll herrar, vilket ger 136 plats i maratontabellen.
Ordförande: Tomas Linder.

Dela: