24 - Solna Fältrittklubb

(Text: Jenny Hanze)

Anrik ridklubb grundad av pionjärer

Klubbens historia startade den 11 juli 1947, då några ridintresserade solnabor samlades i Koppartälten i Haga för att bilda Solna Fältrittklubb. När klubben bildades låg ridskolan i Frösunda, där verksamheten hade startat året innan. Ridskolechefen Werner Sjögren, som var hästskötare hos prins Gustav Adolf, började med åtta hästar.

1949 flyttade ridskolan till militärens anläggningar på Ing 1 och verksamheten tog fart på allvar. Det blev några intensiva år för klubben. Klubbens inbjudningstävlingar höll hög standard och var populära. På Järvafältet reds orienteringstävlingar och jakter, där ekipagen tog sig fram med karta och kompass genom vildmarken. 1952 hade klubben 106 medlemmar och ridpriset var 5 kr i timmen för seniorer och 4 kr för juniorer. År 1956 blev ridhuset på Ing 1 verkstad och ridningen fick förläggas till ett ridhusprovisorium under presseningar. Det var en kall vinter, ofta 15-20 grader kallt, men snart fick Fältrittklubben, med hjälp av statligt bidrag och kommunala lån, råd att bygga eget ridhus och stall.

Gökotteridning

Byggnaderna uppfördes 1956-57 vid Mellanjärva gård i Solna, där klubben håller till än idag. Ridskolan med Werner Sjögren och alla hästarna flyttade med.
Efter 16 år som ridskolechef slutade Werner Sjögren 1962 och Rudolf "Rulle" Öberg övertog hästarna och till största delen fortsatte både klubbens och ridskolans verksamheten som förut. Populära arrangemang de åren var jakterna på Järva och inte minst "gökotteridningen" där man red från stallet vid femtiden på morgonen och åt frukost i gröngräset.

En mörk marsnatt 1970 inträffade en fruktansvärd explosionsartad brand som dödade 14 hästar och totalförstörde stallbyggnaden. Arton hästar kunde räddas tack vare rådiga insatser från förbipasserande på E 4:an. En kommitté för återuppbyggnad tillsattes genast och redan sju månader senare kunde en ny stallbyggnad, uppförd på den gamla grunden, tas i bruk. Det nya stallet fick plats för 35 hästar och blev mycket bättre än det gamla med större personalutrymmen och även en klubblokal, något som tidigare saknades. Stallet invigdes med pompa och ståt den 1 maj 1971. 1972 flyttade Rulle med sina hästar från Solna och efterträddes av den nye arrendatorn Olle Lindström som chef för Solna Ridskola.

Champagnehoppningen

Fältrittklubben anordnar årligen fyra till sex tävlingar i dressyr på lokal och regional nivå. Vissa år har även hopptävlingar arrangerats nere på ängen vid Ulriksdals slottspark. Ett populärt arrangemang på klubbnivå är "Champagnehoppningen" som går av stapeln på nyårsafton varje år. Vinnaren får en flaska Champagne (eller alkoholfritt alternativ beroende på ålder) samt ett vandringspris.

Klubbens ungdomssektion arrangerar många aktiviteter som tävlingar i ryktning, filmkvällar med mera. På lördagarna har juniorerna fikaförsäljning i klubbrummet, med goda smörgåsar, hembakade bullar och tårtor. För pengarna de får in åker de som varit med och hjälpt till på ridläger några dagar under sommarlovet.

Hästarna åker på kollo

Ridskolan ägs än idag av Olle Lindström och de tre ridinstruktörerna Björn Waimon, Carina Waimon och Mona Fredriksson som arbetar heltid på ridskolan. Björn har varit ridskolechef sedan slutet av 70-talet, Carina har hand om det administrativa och Mona är stallchef. Ytterligare några personer arbetar på ridskolan med stallskötsel och undervisning.

I stallet har ridskolan idag cirka 30 hästar som används i verksamheten. Det finns ridgrupper för alla åldrar och nivåer, allt från nybörjare till avancerade. Ridskolan är känd för sin goda kvalitet på både hästar och undervisning. På somrarna har hästarna semester och åker iväg på bete.

Nytt och större ridhus

1987 siade Olle Lindström om hur ridskolan skulle se ut om tio år; hans vision var att det skulle finnas ännu ett ridhus, ett stall till och så ponnyer.

Sara Andersson, ordförande i klubben, och Alexandra Nilsson har de senaste åren varit drivande i dessa frågor. Allra mest arbete och engagemang har dock Carin Svensson, f d ordförande i ridklubben, bidragit med. Under många år drev hon förhandlingarna med Anders Gustâv, dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, och under Carins ordförandeskap antog kommunfullmäktige detaljplanen för den nya anläggningen.

En utbyggnad av stallet med plats för 13 hästar och ett stort ridhus (22x60 m) står klart hösten 2008. Solna stad kommer att äga det nya ridhuset som klubben hyr. De befintliga lokalerna ska renoveras i den takt det är möjligt. Med två ridhus och plats för fler hästar kommer ridskolan att starta ponnyverksamhet redan under hösten 2008. En ny utebana och en riktig parkering ska byggas.

Även om det tog 20 istället för tio år ser Olles vision ut att nu förverkligas.

Fakta

Bildad: 1947.
Färger: Grönt och gult.
Hemvist: Mellanjärva Gård, Solna.
Medlemmar: 584.
Verksamhet: Solna Fältrittklubb är en av Sveriges äldsta ridklubbar och bedriver dressyr och hoppning för juniorer och seniorer. Ridskoleverksamheten drivs av Solna Ridskola AB som arrenderar klubbens anläggning.

Meriter:

Stockholmsmästerskapen i dressyr för lektionshästar:
2005 1:a Barbro Eriksson - Gigolo
2006 2:a Veronica Linde -Matador
Stockholmsmästerskap i hoppning för lektionshästar:
2007 3:a Jessica Öhman - Charlie Fox
2007 3:a Lagtävling
SM för ryttare med funktionshinder
2007 Guld Simon Åhlstad, Grade 3 LC:1

Dela: