22 - Norrbacka Handikappidrottsförening

Pionjärer inom handikappidrotten

Många banbrytande insatser har i Solna gjorts för idrottsrörelsen. En var när Norrbackainstitutets yrkes- och realskola 1956 i skolans regi bildade Sveriges första idrottsförening för handikappade. Initiativet togs av gymnastikläraren Bengt Hollén och några elever. Under 70- talet blev NHIF en fristående förening med Solna som hemort, och NHIF måste idag ses som en av landets mest framgångsrika handikappidrottsföreningar. Så här beskriver Norrbacka HIF sitt utbud: Bra i bordtennis, ensamma i badminton, träffsäkra i skytte, bäst i basket, stora i friidrott och välkända i tyngdlyftning.

Solnaspelen

Vem har väl inte hört talas om Solnaspelen för handikappade? Initiativet till denna tävling togs av Solnabon Gunnar Åselid. Vid starten 1959 tävlade 43 deltagare men evenemanget växte snabbt och som mest deltog inte mindre än 1 150 tävlande. Många av Solnas "vanliga" idrottsledare ställde upp som funktionärer och kommunen bidrog med pengar och personella resurser. Spelen har alltid varit välorganiserade och lockar fortfarande många åskådare. Massmedierna rapporterade flitigt från tävlingarna, som var betydelsefulla genom att manifestera handikappidrotten.

NHIF har också påverkat kommunen att göra lokaler och anläggningar handikappvänliga. NHIF och Solna stads insatser har betytt mycket som inspirationskälla för denna mycket viktiga form av idrott i andra delar av landet.

Under ett antal år var Solnaspelen unika som den enda tävlingen i sitt slag, idag finns ett antal stora tävlingar som slåss om deltagarna varför Solnaspelen inte lockar lika många deltagare som förr.

Tiden går men Solnaspelen består, dock sedan 2005 i en något annorlunda skepnad. Under 2005-2007 kom spelen att heta Stockholm games/Solnaspelen efter ett samarbete mellan Stockholm och Solna stad och med Stockholms Idrottsförbund som samordnare av tävlingarna.

2008 tog Stockholms Handikappsidrottsförbund över ansvaret för spelen. NHIF är grenansvarig för basket, boccia och friidrott som genomförs i Solnahallen tillsammans med föreningen Idrott för alla handikappade som ansvarar för bordtennis. Solna stad som medarrangör bistår som tidigare med lokaler och visst bidrag.

Meriter

Några "nyckelresultat" beskriver föreningens position under åren:

I rullstolsbasket har Norrbacka erövrat 25 SM-tecken.
År 1981 vann laget Europacupen för klubblag. Under många år har spelare från Norrbacka utgjort stommen i landslaget i rullstolsbasket.

Tyngdlyftningen i form av bänkpress var under 70- och 80-talen i yppersta världsklass. Bengt "Fimpen" Lindberg är kanske den mest kände av föreningens många ypperliga tyngdlyftare. Hans meritlista är "ändlös" med otaliga rekord och medaljer inklusive Paralympiska. Benny Nilsson och Kristoffer Hulecki är två andra exempel som även de haft stora framgångar i de lägre viktklasserna.

Friidrotten har också varit framträdande i föreningen. Lars Löfström var under många år en lysande stjärna bland våra friidrottare med otaliga rekord och nationella och internationella segrar bakom sig. Vid Paralympics 1976 i stafettlaget 4x60 m var 3 av 4 lagmedlemmar från Norrbacka HIF.

Bordtennisen hör intimt samman med Norrbackas verksamhet. Patrik Högstedt och Ernst Bolldén har båda varit i topp såväl i Sverige som internationellt.

Dela: