AIK (forts.)

1992 var det äntligen dags. Efter 37 långa år stod AIK åter som svenska mästare i fotboll. Spelare som Björn Kindlund, Gary Sundgren, Pascal Simpson, ukrainaren Vadim Jevtusjenko och exproffset Peter Larsson med flera har under tränarna Tommy Söderbergs och Thomas Lyths ledning bjudit på en fotboll som fick gamla sparsmakade fotbollsrävar att suckande åter tala om "smokinglir".

AIK, Solnaidrottens odiskutabla flaggskepp, är idag något av ett storföretag med 16 000 medlemmar, 1 500 aktiva och ledare, cirka 60 lag i grenarna fotboll, ishockey, innebandy, handboll, bowling, bandy och golf och en årsomsättning på cirka 50 miljoner kronor. AIK är för övrigt den enda klubben som har tagit SM-guld i alla de stora lagidrotterna fotboll, ishockey, handboll och innbandy.

På de 17 år som gått sedan AIK firade 100 år, 1991, har mycket hänt. Ja, dessa år är nog de mest händelserika i AIK:s historia med fantastiska framgångar, miserabla motgångar, med nya idrotter som blivit bäst i Sverige, bolagiseringar och en uppdelning av klubben i olika juridiska personer som bara några år tidigare varit otänkbar.

Massor av guld

I slutet av nittiotalet blev alla spelare i AIK:s fotboll helprofessionella och med spelare som Johan Mjällby, Gary Sundgren och Krister Nordin som främsta pådrivare vann AIK cupen 1996, 1997 och 1999, Allsvenskan 1998 och framför allt kvalificerade sig klubben till spel i Champions League med oförglömliga matcher mot Barcelona (där AIK länge ledde med 1-0 men till slut förlorade med 1-2), Arsenal (där Krister Nordin genom sitt mål på Wembley är den ende som gjort mål för ett svenskt klubblag på den klassiska arenan) och Fiorentina. Under samma period, hösten 1999, bolagiserades AIK:s fotboll och AIK sålde aktier för 60 miljoner kronor. Tillsammans med inkomsterna från Champions League hade AIK en ekonomi som man tidigare aldrig varit i närheten av och som vida överskuggade övriga klubbar inom svensk fotboll.

AIK på dekis

Ett drygt år senare fick AIK Fotboll låna pengar till de löpande utgifterna. Mycket hade gått snett. Dyra spelarförvärv gav inte idrottslig utdelning. Man bytte tränare på löpande band, sju tränare på fem år, och AIK rasade i placeringarna år för år till den slutliga förnedringen med degraderingen ur Allsvenskan 2004. Idrottsligt och ekonomiskt var det en enda lång utförsbacke från den glansfulla hösten 1999, men i ett avseende fortsatte den positiva utvecklingen.

Sveriges bästa publiklag

AIK:s fotboll hade 1989 nått sitt absoluta bottennapp i publikintresse med ett allsvenskt hemmasnitt på precis över 3 000 åskådare, om man bortser från derbymatcher som sällan drog över 10 000. Därefter har publikintresset ökat i stort sett varje år, trots sportsliga motgångar i början av 2000-talet, och både 2006 och 2007 hade AIK över 20 000 i hemmasnitt. Det är publiksiffror som ingen ens kunde drömma om i samband med SM-guldet 1992. AIK har, sedan mitten av nittiotalet, varit Sveriges i särklass bästa publiklag, något som säkert har bidragit till beslutet om att bygga en ny nationalarena i Solna. Det stora publikintresset var också starkt bidragande till att AIK så snabbt kunde återkomma och etablera sig i den allsvenska toppen. Säsongen 2008 blev dock en besvikelse, där laget efter mycket blandade insatser blev femma.

Flest säsonger i allsvenskan

AIK, som har nio SM-guld och fyra cupvinster, har flest säsonger i Allsvenskan - 80 stycken - och har bara varit ur högsta serien fyra gånger och samtliga gånger tagit sig tillbaka omgående. Tala om fotbollstradition!

Innebandy gav guld och Europatitlar

År 1996 överfördes Solna Innebandys verksamhet till AIK. Det blev starten på en av AIK:s mest framgångsrika sektioner åren efter millennieskiftet. Klubben gick snabbt upp i Elitserien och spelade tre SM-finaler i rad 2004-06 med SM-guld det sista året. Lägg därtill triumferna i Europacupen 2006, 2007 och 2008. Världsmästarna Peter Fischerström, Niklas Jihde, Kristoffer Kranberg, Henrik Lorendahl och Conny Vesterlund var förgrundsfigurerna i det lag som var Sveriges bästa under den här tiden.

Guldglänsande damer

Mest framgångsrika lag de senaste 20 åren, räknat i SM-titlar, har AIK:s bandydamer varit. Sedan 1988 har laget vunnit elva SM-guld och 1994-2007 har laget bara missat två SM-finaler. Anna-Karin Olsson, Miska Suves, Anna Klingborg, Eva Palm-Uhlin och Anna Jepson har varit några av de mest framstående.

Även AIK:s ishockeydamer med Maria Rooth, Danijela Rundqvist och tidigare Kim Martin som de största stjärnorna, har blivit Sveriges ledande lag med två SM-guld (2004 och 2007) och sju SM-finaler på nio år samt tre Europacuptitlar. Ända sedan starten 1998 spelar laget i högsta serien.

Däremot har AIK:s fotbollsdamer, trots stora ekonomiska satsningar, haft svårt att etablera sig i toppen. Men säsongen 2008 landade laget på en hedrande fjärdeplats och många experter tror att marschen uppåt fortsätter under 2009. Laget har intressanta framtidsnamn som landslagsspelarna Sofia Lundgren, Linda Sembrant och Louise Fors. Lagets skyttedrottning, Lisa de Vanna, blev fyra i seriens skytteliga.

Ledare med lyskraft

AIK har haft många starka ledare genom åren. Lennart Johansson är den som har suttit längst tid som ordförande (1967-1980). Därefter var Lennart några år ordförande i Svenska Fotbollförbundet, 1984-1991,, för att sedan kröna karriären med sin mångåriga position som president i Europeiska fotbollsunionen, Uefa, 1990-2007. En ledarkarriär som borde skriva in denne mångårige solnabo i stadens historieskrifter för tid och evighet.

Den mest framgångrike ledaren i AIK-historien är dock Carl Erik Hedlund som var ordförande 1981-1985, en period då klubben en kort tid lyckades vända underskott till plus, då ungdomsverksamheten fördubblades, då fotbollslaget vann serien 1983 (slutspel avgjorde guldstriden detta år), tog silver 1984, vann cupen 1985 och då ishockeylaget tog guld 1982 och 1984; under åren 1980-1984 låg laget över slutspelstrecket (omfattade bara de fyra främsta lagen) i 142 omgångar i sträck. Man får gå tillbaka till trettiotalet för att hitta en motsvarande framgångsrik epok för klubben som helhet.

AIK bedriver vid ingången av 2008 sju idrotter. Förutom nämnda fotboll, ishockey, innebandy och bandy även handboll, bowling och golf (startad 2004). Handbollen gjorde comeback i klubben 2003, då föreningen Väntorp/Solna inlemmades i AIK. Efter flera försök att nå den högsta serien tvingades handbollssektionen att begära nedflyttning för herrlaget två divisioner till division 3 på grund av en havererad ekonomi. Till skillnad från tidigare års AIK är klubben idag mer uppdelad: AIK Fotboll är ett aktiebolag, AIK Hockey, AIK Bandy och AIK Innebandy är egna ideella föreningar och därmed egna juridiska personer med eget ansvar, men med ett samarbetsavtal med "huvudföreningen AIK". Allmänna Idrottsklubben, AIK, är det sammanhållande namnet, med klubbmärket, traditionen och allt annat som gör AIK unikt.

Dela: