2 - Hagalunds IS

Arbetarklubb med kulturella ambitioner

Alla de tidiga klubbarna hade en klar lokal förankring och med den följde också en viss social prägel. Detta var särskilt markant med Hagalunds IS, som bildades 1906 under namnet Solna IS med Rudolf Fredriksson som förste ordförande. Sjutton år senare, 1923, bytte klubben namn till Hagaslund IS. Den kände naivistkonstnären Olle Olsson skapade klubbens speciella emblem, vilket tyvärr är ganska okänt. Klubben var från början en arbetarklubb, som hade fotboll som huvudgren.

Samma år började Hagalunds IS spela fotboll i ordnat seriespel i Stockholmsserien klass 12. Det var början till en segerparad av sällan skådat slag. Från debuten avancerade hagalundarna oavbrutet uppåt i seriesystemet ända fram till 1930, då klubben vann klass 1 och därmed fick delta i det nationella seriesystemet. Tre år senare var laget tillbaka i klass 1 och riskerade till och med att åka ur den serien. 1935 gjorde klubben en rejäl uppryckning och började åter klättra; 1940 var Hagalunds IS åter tillbaka i det nationella systemet och 1942 avancerade laget till division 2. Det gav uppmärksamhet till och med i de stora tidningarna, där bland annat de tunga signaturerna "Rit-Ola" och "Mr Jones" i DN skrev om bragden. Tyvärr lyckades inte laget behålla platsen utan halkade tillbaka till Stockholmsserien, men 1950 var det åter dags för kval till "tvåan" och det mot självaste Hammarby IF, som dock blev för svåra motståndare.

Fostrade olmpisk mästare

Hagalunds IS har fostrat många fina bollspelare. De mest kända är Pär "Pära" Kaufeldt, Sven "Svenne Vrålis" Andersson och Sune "Mona-Lisa" Andersson, som alla senare gjorde stor lycka i AIK. Mona-Lisa blev även olympisk mästare 1948 i London. Men det fanns även skickliga spelare som var klubben trogna, som t ex Uno "Bagarn" Winblad.

Förutom fotboll bedrev Hagalunds IS även bandy och senare ishockey. Bandyn, som man i början spelade på Brunnsviken, fick så sent som på 70-talet sin storhetstid, då laget spelade i division 2. I dessa dagar håller hagalundarna mest till i de lägre serierna. Ishockeyn, som startades 1944, var som bäst uppe i division 2 (näst högsta serien i det gamla systemet). Men på grund av sina stora kostnader lades hockeyn ned 1963.

Revyer stärkte kassan

Som så många andra idrottsföreningar har HIS haft en stor social betydelse. Under 40-talet arrangerade t ex fotbollsspelaren, handbollsspelaren, sångaren och underhållaren Runo Ahlqvist en rad populära revyer på bl a biograferna Savoy och Thule. Förutom att de inbringade pengar till klubbkassan utgjorde de ett trevligt inslag i stadsdelens inte alltför utvecklade nöjesliv.

När den från början genuina arbetarstadsdelen så skändligt skövlades och jämnades med marken i slutet av 60-talet suddades en stor del av samhörigheten ut och klubben miste en del av sin identitet. HIS förlorade sitt naturliga rekryteringsområde och har sedan dess fört en alltmer tynande och anonym tillvaro i de lägre divisionerna.

Liksom alla andra mindre klubbar har Hagalunds IS ständigt brottats med ekonomiska problem, men när klubben firade sitt hundraårsjubileum var det klackarna i taket. Då kunde ordföranden Willy Quist ta emot Riksidrottsförbundets hyllningsdiplom som bara är hundraåringar förunnade.

Idag spelar klubben i div 6 och har även ett bandylag i Supertvåan som vädrar morgonluft inför spel på den nya konstfrusna bandybanan i Bergshamra.

Fakta

Bildad: den 23 mars 1906
Färger: blå byxor, blå eller gul tröja
Hemvist: Hagalunds IP till 1985, därefter Råsunda IP. Skytteholms IP är nuvarande hemmaplan.
Medlemmar: Ca 150
Verksamhet: fotboll och bandy
Ordförande: Willy Quist

Dela: