19 - IFK Bergshamra

En dag i mars 1960 stod den mångårige Bergshamrabon Tony Hansson och tittade på några pojkar som spelade fotboll på gården. Han insåg behovet av en lokal idrottsförening i det nybyggda bostadsområdet och kallade därför till ett möte, där ett pojklag bildades. Det blev IFK Bergshamras första lag.

Därefter växte verksamheten i den lilla kvartersklubben som efterhand skapade en ganska bred verksamhet med fotboll, bandy, ishockey och volleyboll; i ishockey endast junior- och pojklag samt ett damlag i volleyboll.

Klubbens första seniorlag i fotboll bildades 1961 med stommen från ett korplag från Televerket, som hade en station i Bergshamra.

Det fanns en dålig fotbollsplan i Bergshamra, som senare byggdes ut med löparbanor av gummiasfalt och en grusplan för fotboll. Idrottsplatsen hade också en ishockeyrink med naturis.

IFK Bergshamras fotbollslag började i kvalifikationsserien, "kvalifiken", en serie som var till för att kunna komma med i Stockholmsserien klass 4.

IFK Bergshamra har aldrig spelat högt upp i fotbollsserierna. Serierna har ändrats, för närvarande spelar IFK Bergshamra i Stockholmsserien division 7 av 8 möjliga, så IFK Bergshamra har klättrat ett steg. Under två år 1996-1997 var IFK Bergshamras representationslag i fotboll sammanslaget med Ulriksdals SK, men återgick till egen förening 1998. En av landets stora fotbollsprofiler under slutet av 90-talet och början av 2000-talet är den i IFK Bergshamra fostrade Krister Nordin som under flera år var lagkapten i AIK, där han blev svensk mästare 1998. "Kapten Krister spelade också några år i danska klubben Bröndby innan han återvände till AIK. Ett annat starkt namn är Peter "Pekka" Reinebo, som spelade fotboll i klubben tills han satsade enbart på basket i Solna IF. Idag är Pekka Reinebo sedan många år sportchef i Sveriges Olympiska Kommitté.

Andra spelarnamn är Bengt Åberg, Anders Blomqvist, Magnus Svedlund och Anders Ahlberg som alla spelade i det lag som vann division 7 och avancerade till sexan 1983.

Då har det gått betydligt bättre för klubbens bandylag (herrar) som har spelat i division 2 som bäst. Dilemmat var att IFK Bergshamra var för bra för 3:an, men för dåliga för 2:an, varför kamraterna åkte upp och ned mellan dessa serier. En annan bedrift var då Bergshamrakamraterna vann pokalmästerskapet, en cup för alla Stockholmslag under division 2. När bandyn var som bredast hade IFK Bergshamra A-, B- och C-lag samt junior- och pojklag. Med Stockholmsmått är det en ganska stor bandyförening. Några spelarnamn som bör nämnas är Tage Röös, Lars Heikman, bröderna Benny och Lars Jörnum (70-80-talen), Magnus Svedlund, Rolf Falck och Stefan Larsson. Den senare började som pojklagsspelare på sextiotalet och fortsatte spela ända till åttiotalet. Rolf "Råttan" Edberg, känd hockeyspelare från AIK, Tre Kronor och Washington Capitols gjorde några uppmärksammade inhopp i Bergshamras bandylag på åttiotalet. Den nämnde fotbollsprofilen Krister Nordin spelade också bandy i Bergshamra i sin ungdom.

Bandyn hölls i hög grad igång av ledare och eldsjälar som Lars Wulf och Rolf Molander, men när ingen ville ta vid när de slutade sin ledarbana fanns ingen annan utväg än att lägga ned bandyn i mitten av nittiotalet.

I ishockey hade klubben på 60-talet både junior- och pojklag, men att bedriva ishockey på naturis i Stockholm var och är en hopplös uppgift, varför sektionen lades ned 1975.

I början av 80-talet hade klubben också ett damlag (seniorer) som tränade i Bergshamraskolans gymnastiksal, men så småningom flyttades träningen till Råsundahallen, där också matcherna spelades. Men volleybollen blev för dyr, och upphörde efter några år.

De senaste åren har IFK Bergshamra kämpat för sin överlevnad, där konkurrensen från storklubbarna varit för svår när det gäller att rekrytera Bergshamras pojkar och flickor till sina fotbollslag. Kanske öppnas en ny möjlighet för kamratklubben när Bergshamra IP under 2008 utvecklas med konstgräs, löparbanor och bandybana med konstfrusen is.

Fakta

Bildad 23 mars 1960
Färger: vita tröjor, blå byxor och vita strumpor (traditionell IFK-dräkt)
Färger: svartvitrandiga tröjor, svarta byxor och vita strumpor
Verksamhet: fotboll, ett lag i div 7
20 medlemmar
Ordförande: Bert Enblom

Dela: